Ungaria reduce dobânda de referinţă pentru a 15-a oară şi ajunge astfel la nivelul dobânzii din România
Cei care sunt nemulţumiţi că Banca Naţională a României (BNR) nu face paşi mai hotărâţi pentru scăderea dobânzii de politică monetară şi implicit spre ieftinirea creditelor ar trebui să arunce o privire spre vecinii noştri din Ungaria.
Vecinii noştri au ajuns să aibă o dobândă de referinţă la fel ca în România abia după ce Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară pentru a 15-a oară consecutiv, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor.
Pentru o dobândă de 6,75% a fost nevoie de nu mai puţin de 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului. Începând din luna mai 2023 şi până azi, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.
Analiştii mizau pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE.
Ungaria a ajuns în această situaţie după ce s-a confruntat cu o inflaţie ridicată, dobânda de politică monetară fiind principalul instrument utilizat de băncile centrale pentru temperarea inflaţiei.
Pe de altă parte, există şi îngrijorări legate de măsurile luate de banca centrală NBH a Ungariei.
Piaţa valutară este îngrijorată că „porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere încetinirea continuă a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.
Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.
Analiştii spun însă că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024.