Când vin pensiile, în august
Luna august este ultima în care pensionarii vor primi pensiile calculate după vechile formule. Tot în august, pensionarii vor primi și deciziile de recalculare a pensiilor. Din acest motiv, se vor înregistra unele decalaje față de datele obișnuite de plată.
Pentru cei 2.500.000 de pensionari care primesc pensiile cash, prin poștă, livrarea va avea loc în perioada 1-10 august. Casele de Pensii au colaborat strâns cu Poșta Română pentru a se asigura că toate cele 1.000.000 de decizii de recalculare a pensiilor vor ajunge la destinatari în aceeași perioadă.
Pensionarii care primesc pensiile pe card vor avea banii disponibili în cont între 12 și 14 august. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a semnat acorduri cu diverse bănci pentru a asigura o procesare eficientă a plăților prin această metodă.
Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a declarat că, începând de la mijlocul lunii august, pensionarii vor primi personal de la poștași deciziile de recalculare a pensiilor. Niciunul dintre ei nu va primi mai puțini bani după recalculare.
„După această recalculare, nimeni nu va avea niciun minus pentru că avem un principiu clar în lege că, dacă din calculul pe noua formulă din lege există un cuantum mai mic decât cel aflat în plată, rămâne cuantumul pensiei cel mai avantajos în plată. Deci nimeni nu va pierde la pensie, eventual marea majoritate vor avea majorări”, a declarat Daniel Baciu.
Acesta a precizat că încă de săptămâna trecută a început, la nivelul caselor teritoriale de pensii, trimiterea către Poșta Română a deciziilor de recalculare pentru a fi distribuite mai departe pensionarilor. Un milion de decizii deja au fost trimise Poștei.
În acest moment sunt 4,8 milioane de pensionari. Toți vor primi aceste decizii de recalculare începând din 16 august. Plicurile se înmânează personal titularilor, nu se pun pur și simplu în cutia poștei.
Potrivit lui Daniel Baciu, „creșterile sunt substanțiale” în cazul pensionarilor care au un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani și unde intervin punctele de stabilitate.
Totodată, din calculele de până acum, rezultă că peste 3 milioane de pensionari vor primi bani în plus, în funcție de istoricul profesional al fiecăruia.
Daniel Baciu a fost întrebat cum arată, în cifre, cea mai mică pensie, dar și care e cea mai mare pensie din România.
“Eu știu care este nivelul pensiei minime. De la 1 ianuarie, nivelul pensiei minime este de 1.281 de lei. Deci, practic, indiferent cât iese din calcul, nicio pensie nu va fi mai mică de această valoare. Cu privire la cuantumul maxim, aici, într-adevăr, avem pe site-ul Casei Naționale de Pensii aceste cuantumuri, sunt cuantumuri mari, și vorbesc de pensii pe contributivitate, de zeci de mii de lei, pentru că oamenii au avut niște salarii mari, au avut niște funcții mari în statul roman, au contribuit foarte mult la bugetul asigurărilor sociale de stat și există aceste cuantumuri mari ale pensiilor”.