Malaria rezistentă la medicamente, o nouă amenințare!
Milioane de vieți sunt în pericol dacă nu se iau măsuri urgente și radicale pentru a opri răspândirea malariei rezistente la medicamente în Africa, avertizează oamenii de știință. Recent, 28 de oameni de știință din 10 țări au făcut apel la acțiuni urgente în revista Science.
Malaria este provocată de un grup de protozoare-parazit numite Plasmodium. Parazitul malariei este transmis prin înțepătura femelei țânțarului anofel.
Nivelurile de rezistență al bolii la medicamente au crescut în unele zone de la mai puțin de 1% la peste 20% din cazuri, într-un interval de trei ani, în zona Africii de Est.
Ultimul episod de rezistența la medicamente a parazitului care provoacă malaria în Africa a dus la o triplare a numărului de copii decedați din această cauză.
Artemisinina este medicamentul care ucide parazitul malariei și este esențial în tratamentul acestei boli. Paraziții malariei, capabili să devină rezistenți la acest medicament, au evoluat în Africa: inițial în Rwanda și ulterior în Uganda și Eritreea. Acești paraziți rezistenți s-au răspândit apoi în țările vecine. În prezent, peste 10% din cazurile de malarie sunt cauzate de paraziți rezistenți detectați în Etiopia, Eritreea, Rwanda, Uganda și Tanzania.
„Acum este momentul să acționăm înainte ca milioane de oameni să moară din cauza tratamentelor antimalarice din ce în ce mai ineficiente”, a spus prof. Olugbenga Mokuolu, de la departamentul de pediatrie de la Universitatea Ilorin din Nigeria.
Grupul de oameni de știință care au lansat acest mesaj susțin că răspândirea în continuare a acestor paraziți rezistenți este „inexorabilă”.
Dr. Mehul Dhorda, de la Mahidol Oxford Tropical Medicine Research Unit din Thailanda, consideră că este încă incert cât de repede se va întâmpla asta.
„Timpul de la prima detectare până la momentul în care prevalență a crescut foarte mult a fost de 10 până la 15 ani”, a explicat acesta.
O poveste similară
Parazitul a mai devenit rezistent la un medicament folosit anterior – clorochina – în Africa de Est, în anii 1970, iar rezistența a atins coasta de vest în anii 1980.
Decesele cauzate de malarie pe continent s-au triplat de la aproximativ 493.000 în 1980 la 1,6 milioane până în 2004.
„Sper că nu este ceva ce vom vedea în Africa”, spune penru BBC dr. Dhorda. „Dacă terapia combinată cu artemisinină începe să eșueze, atunci cazurile și decesele vor crește”, adaugă acesta.
Autorii au făcut o serie de recomandări care vizează atât parazitul, cât și țânțarii care răspândesc boala.
Ei sugerează adăugarea unui al treilea medicament la terapia combinată cu artemisinină pentru a îngreuna parazitul să dezvolte rezistență la terapie.
Tratamente profilactice
Despre riscul de malarie, dr. Simin Florescu, managerul Spitalului ”Victor Babeș” din București spune că ”este individualizat” , în funcție de cine călătorește, în ce perioadă, de medicația folosită. Medicul subliniază că malaria poate fi prevenită prin tratamente profilactice administrate înainte, în timpul și chiar după revenire dintr-o zonă tropicală.
Chiar anul acesta, la Spitalul ”Victor Babeș” din București au fost internați pacienți cu malarie, cu forme severe și chiar deces, în special la persoane care au călătorit în Zanzibar.