Un compus natural din măsline combate obezitatea și diabetul
Un compus natural din măsline, acidul elenolic, ar putea fi folosit ca tratament pentru obezitate și diabet de tip 2, deoarece se dovedește mai eficient comparativ cu medicamentele standard prescrise pentru aceste afecțiuni.
În testele efectuate pe șoareci, cercetătorii de la Virginia Tech din SUA au descopeit că, după o săptămână de tratament, acidul elenolic a contribuit la reducerea nivelului zahărului din sânge la fel sau chiar mai mult ca două medicamente principale.
”Modificările legate de stilul de viață și măsurile de sănătate publică au avut un impact limitat asupra prevalenței obezității, unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru diabetul de tip 2”, spune Dongmin Liu, cercetător în domneiul nutriției de la Virginia Tech.
Medicamentele disponibile pentru obezitate sunt ineficiente în menținerea greutății, sunt costisitoare și/sau prezintă potențiale riscuri de siguranță pe termen lung. Obiectivul nostru a fost să dezvoltăm agenți multi-țintă mai siguri, mai ieftini și mai convenabili, care pot preveni apariția tulburărilor metabolice și a diabetului de tip 2”, a mai spune Liu.
Un studiu anterior, realizat pe șoareci în laboratorul lui Liu, evidenția că acidul elenolic determină eliberarea a doi hormoni metabolici, care ne ajută să simțim când trebuie să renunțăm la mâncare, semnalând creierului starea de sațietate.
Unul dintre acești hormoni este glucagon-like peptide-1 (GLP-1) imitat de Ozempic și alte medicamente din aceeași clasă pentru a regla glicemia și sațietatea. Cealaltă este o peptidă, YY (PYY), mai puțin cunoscută, eliberată de celulele din intestin pentru a controla pofta de mâncare la finalul unei mese.
Cercetătorii au descoperit că este suficientă și o singură doză de acid elenolic concentrat pentru a stimula secreția de GLP-1 și PYY.
Șoarecilor obezi, care au urmat o dietă bogată în grăsimi și cărora li s-au administrat doze de 50 mg/kg/zi timp de două săptămâni au atins toleranță la glucoză și niveluri de glucoză în sânge a jeun echivalente cu cele ale șoarecilor care au avut o dietă standard.
Această cercetare a fost prezentată de Hana Alkhalidy, nutriționist de la Virginia Tech, la ”Nutrition 2024” de la Chicago (29 iunie).
În rezumatul prezentării se subliniază că șoarecii cu diabet de tip 2 și obezitate indusă prin dietă au primit acid elenolic pe cale orală.
Până acum, doza, concentrația, frecvența și durata tratamentului nu sunt precizate, ca de altfel nici numărul de șoareci incluși în experimente.
Cercetătorii precizează că, după numai o săptămână de tratament, șoarecii au scăzut semnificativ în greutate și aveau niveluri de zahăr din sânge mai bine reglate, comparativ cu șoarecii cu cele două afecțiuni cărora nu li s-a administrat acid elenolic. „În general, studiul a arătat că acidul elenolic din măsline are efecte promițătoare asupra eliberării hormonilor și sănătății metabolice, în special în condiții de obezitate și diabet”, spune Liu. „Compusul pare să imite condițiile fiziologice ale mâncării pentru a promova direct secreția hormonală metabolică intestinală, care ajută la reglarea echilibrului energetic și a sănătății metabolice.”
Acidul elanolic se găsește în uleiul de măsline extravigin și în măslinele mature (Olea europaea), dar poate fi obținut la prețuri mici prin descompunerea precursorului său oleuropein, prezent în ”pielea” și miezul măslinelor, dar și în frunzele arbustului și în sâmburi.
Potrivit Science Alert, această cercetare a fost prezentată la reuniunea anuală a Societății Americane pentru Nutriție – Nutrition 2024.