Ședință de Guvern – ce reglementări vor fi adoptate azi
Ședința de Guvern de astăzi va duce la schimbarea mai multor acte normative și adoptarea unora noi. Dintre ele, foarte așteptate sunt cele care vor schimba lucruri în domeniul protecției persoanelor cu dizabilități. Sunt așteptate și o serie de reglementări referitoare la alegerile generale și prezidențale.
„În contextul necesităţii continuării demersurilor referitoare la crearea condiţiilor de realizare a procesului de dezinstituţionalizare şi de prevenire a instituţionalizării persoanelor adulte cu dizabilităţi, precum şi în vederea atingerii indicatorilor asumaţi prin POR 2014-2020, propunerea de modificare va asigura cadrul legislativ necesar dezvoltării reţelei de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/ centre de criză şi locuinţe protejate pentru persoane adulte cu dizabilităţi, pentru perioada 2019-2024, precum şi pentru prevenirea instituţionalizării persoanelor adulte cu dizabilităţi din comunitate”, se arată în nota de fundamentare a proiectului depus la Guvern.
Printr-o altă hotărâre, Executivul va aproba Strategia naţională privind implementarea Rezoluţiei 1325 (2000) a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite – Femeile, pacea şi securitatea, pentru perioada 2024-2028.
Suplimentări de bugete la Cercetare și la ministerul Economiei
Pentru atingerea unor ţinte şi jaloane din PNRR, Guvernul va suplimenta prin hotărâre, din Fondul de rezervă, bugetul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.
„Astfel, în vederea îndeplinirii de către MCID a obligaţiilor contractuale asumate faţă de beneficiari şi pentru atingerea ţintelor şi jaloanelor din cadrul PNRR, se impune suplimentarea creditelor bugetare la Titlul 61 cu suma de 100.000 mii lei din care 95.000 mii lei „Fonduri din împrumut rambursabil” şi 5.000 mii lei „Sume aferente TVA”. Prin aprobarea actului normativ se vor aloca fondurile bugetare necesare pentru implementarea investiţiilor aferente Componentei 9, finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ceea ce va asigura premisele îndeplinirii ţintelor şi jaloanelor incluse în Cererea de plată nr. 4, de către MCID în calitate de coordonator de reforme şi/sau investiţii”, se arată în nota de fundamentare.
Guvernul va analiza şi un proiect de hotărâre privind suplimentarea bugetului Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului pe anul 2024 cu suma de 11.643 mii lei, credite de angajament şi credite bugetare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024 pentru majorarea capitalului social al societăţii Băiţa S.A. în vederea realizării unei investiţii necesare activităţii de exploatare şi prelucrare a dolomitei din zăcământul Băiţa-Bihor.
Colaborare cu Turcia, Irak, SUA și ONU
Un alt proiect de hotărâre vizează acceptarea, pentru statul român, de către MAI-IGPF a donaţiei de echipamente şi materiale consumabile în valoare totală de piaţă de 1.980.944,45 de dolari, făcută de Biroul Regional al Agenţiei pentru Reducerea Ameninţărilor în Domeniul Apărării (DTRA) din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii.
Va fi aprobată şi o hotărâre privind acceptarea, pentru statul român, de către MAI-IGI a donaţiei de echipamente IT în valoare totală de piaţă de 1.176.993,30 lei, făcută de Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR).
Va fi aprobat, prin altă hotărâre, Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Turcia privind cooperarea în domeniul urbanizării, semnat la Ankara, la 21 mai 2024.
„Documentul este un acord bilateral care va permite colaborarea în domeniul urbanismului, amenajării teritoriului şi dezvoltării urbane, carte funciară, cadastru şi cartografiere, dezvoltarea infrastructurii urbane a administraţiilor locale”, conform notei de fundamentare.
În analiza Guvernului se va afla şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru preşedintele României şi a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024.
Va fi analizat şi un proiect de ordonanţă privind aprobarea şi implementarea Programului pentru stimularea întreprinderilor mici şi mijlocii „Start Up Nation – Romania” ediţia 2024, finanţat din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Educaţie şi Ocupare 2021-2027.
Pe agenda şedinţei de Executiv figurează şi un memorandum având ca temă aprobarea semnării Protocolului de cooperare în domeniul învăţământului superior între Ministerul Educaţiei din România şi Ministerul Învăţământului Superior şi Cercetării Ştiinţifice din Republica Irak.