Noi oportunităţi de investiţii imobiliare în România. Proiectul legislativ se află în procedura de dezbatere parlamentară
Noi oportunităţi de investiţii imobiliare vor fi generate în România, odată cu implementarea legislaţiei societăţilor de investiţii imobiliare (aşa-numitele REIT-uri). Proiectul se află în procedura de dezbatere parlamentară şi pare să aibă susţinerea guvernamentală şi a altor factori de decizie.
Ce sunt REIT-urile?
Societăţile pentru investiţii imobiliare (Real Estate Investment Trust REIT) sunt o metodă clasică de a investi pe piaţa imobiliară fără a cumpăra bunuri imobiliare fizice.
O astfel de companie utilizează un fond comun de capital investiţional pentru a achiziţiona, dezvolta şi gestiona un portofoliu de proprietăţi generatoare de venituri: clădiri de apartamente, clădiri de birouri, spaţii comerciale, depozite.
REIT-urile permit micilor investitori să se expună pe piaţa imobiliară, scăpând însă de costurile şi durerile de cap care însoţesc deţinerea şi mai ales administarea proprietăţilor imobiliare.
Asociaţia Investitorilor de Real Estate din România (AREI) a organizat o dezbatere privind importanţa reglementării societăţilor pentru investiţii imobiliare (REIT) în legislaţia din România, la care au participat reprezentanţi ai Guvernului, ASF şi companiilor din sectorul de real estate.
“Ne propunem să avem un dialog important alături de cei mai relevanti actori din sectorul public şi privat asupra noului cadru legislativ propus în ceea ce priveşte regimul aplicabil anumitor societăţi în domeniul imobiliar, care în prezent se află în procedura de dezbatere parlamentară” a menţionat Geo Margescu, membru in Consiliul Director AREI si CEO & Co-fondator Forte Partners.
Prin reglementarea mecanismului de REIT, România are un potenţial major de a-şi spori atractivitatea faţă de investitorii internaţionali şi oportunitatea reală de a se alinia cu bunele practici din celelalte state membre UE, a subliniat Tobias Steinmann, Director Afaceri Publice, Asociaţia Europeană a Proprietăţilor Imobiliare Publice (EPRA).
“Anii aceştia sunt extrem de importanţi pentru dezvoltarea sectorului de construcţii şi de real estate în România… Ne bazăm şi pe jucătorii din piaţă pentru a dezvolta economia printr-un cadru legislativ corect. Veţi avea sprijinul executivului pentru implementarea cât mai rapidă a acestui pachet legislativ”, a declarat Florin Spătaru, Consilier de stat în cadrul Cabinetului Primului Ministru.
Daniel Fenechiu, Senator PNL, unul dintre iniţiatorii propunerii legislative privind reglementarea REIT-urilor în România, a evidenţiat necesitatea unei decizii politice clare: „Trebuie să decidem dacă dorim să stimulăm societăţile de investiţii imobiliare prin eliminarea dublei impozitări, oferind astfel un impuls necesar dezvoltării economice. Propunerea noastră este susţinută şi de comisiile economice relevante şi ne angajăm să transpunem această propunere într-un cadru legislativ concret.”