Vaccinul pentru zona zoster poate reduce riscul de demență
Vaccinul pentru zona zoster poate contribui la reducerea riscului de demență, arată un studiu publicat în revista Nature Medicine.
Zona zoster este o afecțiune necontagioasă, provocată de virusul varicelo-zosterian responabil de varicelă (vărsat de vânt). Astfel, persoanele, care au făcut varicelă în copilărie, pot să facă zona zoster la maturitate. Explicația? Virusul poate să rămână în organism mulți ani la rând și, pe fondul unei imunități scăzute, el poate să se reactiveze, provocând zona zoster.
În mai multe țări se administrează un vaccin împotriva zonei zoster.
Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au analizat dosarele de sănătate ale unor persoane din SUA care au beneficiat de vaccinul pentru zona zoser, Zostavax (de generație mai veche), și ale persoanelor vaccinate cu Shingrix (vaccin nou, din ce în ce mai folosit în Marea Britanie).
Rezultatele indică faptul că persoanele din grupa Shingrix au beneficiat de un plus de 17% fără diagnsotic de demență, comparativ cu cele din grupa Zostavax. Iar beneficiile au fost mai mari la femei.
Autorul studiului, profesorul Paul Harrison, citat de BBC, spune că, deși este o întârziere de numai 164 de zile în apariția demenței, la nivelul sănătății publice, totuși este important ”Este un efect suficient de mare și semnificativ pentru noi”, subliniază prof. Harrison.
Dr. Sheona Scales, de la organizația de caritate Alzheimer’s Research UK, a declarat că găsirea unor noi modalități de a reduce riscul oamenilor este „vitală”. Această cercetare, efectuată pe un grup mare de oameni, sugerează că persoanele cărora li s-a administrat vaccinul Shingrix împotriva zosterului ar putea avea un risc redus de demență”, adaugă dr. Scales.
„Dar nu este clar cum ar putea vaccinul să reducă riscul, nici dacă vaccinul cauzează o reducere a riscului de demență în mod direct sau dacă există un alt factor implicat”, subliniază acesta.
Alți factori implicați direct în apariția demenței sunt:
- fumatul,
- hipertensiunea arterială,
- consumul excesiv de alcool.
În opinia prof. Harrison, studiul a generat o serie de întrebări care trebuie abordate urgent.
Este posibil ca virusurile herpesului să poată reprezenta unul dintre numeroșii factori care ar putea declanșa demența, explică prof. Harrison. Prin urmare, în cazul reactivării virusului, un vaccin ar putea întârzia orice proces care va duce la demență în următorii ani.
O altă posibilitate este ca ingredientele din vaccin, conceput pentru a ajuta organismul să creeze un răspuns de protecție, ar putea juca un rol, a adăugat el.
În Marea Britanie, un vaccin gratuit împotriva zosterului este disponibil pentru persoanele cu vârste peste 65 de ani și persoanelor cu vârsta de 50 de ani și peste, care au un sistem imunitar foarte slăbit.
Vaccinurile mai vechi împotriva zosterului sunt acum înlocuite cu Shingrix, produs de compania farmaceutică GlaxoSmithKline (GSK), companie care nu a fost implicată în această cercetare.