FBI pune punct speculațiilor: „Donald Trump chiar a fost lovit de un glonț”

Publicat: 27 iul. 2024, 17:18, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ACTUALITATE , ? cititori
FBI pune punct speculațiilor: „Donald Trump chiar a fost lovit de un glonț”
Foto: puterea.ro

La aproape două săptămâni de la tentativa de asasinare a lui Donald Trump, FBI a confirmat că a fost, într-adevăr, un glonț cel care a lovit urechea fostului președinte.

„Ceea ce l-a lovit pe fostul președinte Trump în ureche a fost un glonț, fie întreg, fie fragmentat în bucăți mai mici, tras din pușca subiectului decedat”, a afirmat FBI.

Declarația FBI a reprezentat cea mai clară relatare a forțelor de ordine cu privire la rănile lui Trump și a urmat comentariilor ambigue de la începutul săptămânii ale directorului Christopher Wray, care păreau să pună la îndoială faptul că Trump ar fi fost lovit de un glonț.

Comentariul a stârnit furia lui Trump și a aliaților săi și a alimentat și mai mult teoriile conspirației care au înflorit de ambele părți ale eșicherului politic, pe fondul lipsei de informații după atacul din 13 iulie.

Până în prezent, agenții federali implicați în anchetă, inclusiv FBI și Secret Service, au refuzat să furnizeze informații cu privire la cauza rănilor lui Trump. Staff-ul de campanie al lui Trump a refuzat, de asemenea, să elibereze fișele medicale de la spitalul unde a fost tratat prima dată sau să pună medicii de acolo la dispoziție pentru întrebări.

În schimb, actualizările au venit fie de la Trump însuși, fie de la fostul medic al lui Trump de la Casa Albă, Ronny Jackson.

Aparenta reticență a FBI de a garanta imediat pentru versiunea fostului președinte a provocat, de asemenea, noi tensiuni între candidatul republican și principala agenție federală de aplicare a legii din țară. Trump și susținătorii săi au acuzat ani de zile forțele federale de aplicare a legii că au acționat împotriva sa, ceea ce Wray a negat în mod constant.

Luând cuvântul în cadrul unui eveniment desfășurat vineri, în West Palm Beach, Florida, Trump a atras huiduieli din partea mulțimii atunci când a enunțat sugestia că ar fi putut fi lovit de o sticlă sau de un șrapnel, în loc de glonț.

„Ați văzut că FBI-ul și-a cerut scuze astăzi?”, a întrebat el. „Pur și simplu nu se termină niciodată cu acești oameni. … Le acceptăm scuzele”.

Trump a apărut vineri pentru prima dată fără un bandaj pe urechea dreaptă. Fotografiile și înregistrările video nu au arătat niciun semn de sângerare continuă și nicio gaură sau tăietură distinctă.

Întrebările cu privire la amploarea și natura rănii lui Trump au început imediat după atac, deoarece reprezentanții campaniei sale și ai forțelor de ordine au refuzat să răspundă la întrebări cu privire la starea sa sau la tratamentul pe care l-a primit după ce Trump a scăpat la limită de moarte în urma unei tentative de asasinat din partea unui bărbat înarmat cu o pușcă de mare putere.

Aceste întrebări au persistat, în ciuda fotografiilor care arată urmele unui proiectil care a trecut în viteză pe lângă capul lui Trump, precum și sticla teleprompterului lui Trump intactă după împușcare, și a relatării pe care Trump însuși a făcut-o într-o postare pe Truth Social la câteva ore după împușcare.

„Am știut imediat că ceva nu este în regulă, pentru că am auzit un șuierat, împușcături și am simțit imediat glonțul sfâșiindu-mi pielea”, a scris el.

Câteva zile mai târziu, într-un discurs de acceptare a nominalizării la Convenția Națională Republicană din Milwaukee, el a povestit scena în detaliu, în timp ce purta un bandaj mare pe urechea dreaptă.

„Am auzit un șuierat puternic și am simțit că ceva m-a lovit foarte, foarte tare, în urechea dreaptă. Mi-am spus: ‘Wow, ce a fost asta? Nu poate fi decât un glonț'”, a spus el.

„Dacă nu mi-aș fi mișcat capul în acea ultimă clipă”, a spus Trump, „glonțul asasinului și-ar fi atins perfect ținta, iar eu nu aș fi fost aici în seara aceasta”.