Se construiește o nouă autostradă în România. CNAIR a lansat licitația

Publicat: 28 iul. 2024, 09:42, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Se construiește o nouă autostradă în România. CNAIR a lansat licitația
Se construiește o nouă autostradă în România. CNAIR a lansat licitația

O nouă autostradă este pe cale să devină realitate în nordul României, după ce Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat licitația pentru proiectarea și execuția primului lot din Autostrada Pașcani-Suceava. Acest segment inițial va avea o lungime de 33 km și marchează un pas important în dezvoltarea infrastructurii rutiere din regiune.

Autostradă nouă pentru România

Anunțul licitației a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), iar companiile interesate pot depune oferte până pe 5 septembrie 2024. Valoarea estimată a contractului este între 3,88 și 4,3 miliarde lei, iar termenul de finalizare cuprinde șase luni pentru faza de proiectare și 24 de luni pentru execuția propriu-zisă a lucrărilor.

Lotul 1 al autostrăzii se întinde de la nodul rutier Pașcani până la nodul rutier Roșcani. Proiectul include lucrări complexe, cum ar fi construcția a două viaducte și a unui pasaj cu grad ridicat de dificultate tehnică.

De asemenea, vor fi amenajate patru parcări dotate cu opt stații de încărcare pentru vehicule electrice și trei noduri rutiere: nodul Tătăruși-Heci la intersecția cu DJ208F, nodul Dolhasca la conexiunea cu DJ208I, și nodul Roșcani.

Autostrada Pașcani-Suceava face parte din proiectul A7 – Autostrada Moldovei, având o lungime totală de aproape 62 km. Proiectul complet este estimat la un cost total de 9,2 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 30 de milioane de euro pe kilometru.

Al doilea lot al acestei autostrăzi, segmentul Suceava-Siret, va avea de asemenea 33 km și va avea durata de execuție stabilită după finalizarea studiului de fezabilitate, cu estimări preliminare între 24 și 36 de luni.

Până în prezent, singura secțiune finalizată a Autostrăzii A7, Ploiești-Siret, este centura orașului Bacău. Restul de patru tronsoane – Ploiești-Buzău, Buzău-Focșani, Focșani-Bacău și Bacău-Pașcani – se află în diverse stadii de execuție.

Se așteaptă ca primele două tronsoane, Ploiești-Buzău, să fie finalizate în mare parte până la sfârșitul acestui an, cu primele două loturi, Dumbrava-Mizil și Mizil-Pietroasele, în grafic pentru 2024. Pe segmentul Buzău-Focșani, lotul Buzău-Vadu Pașii ar trebui să fie deschis circulației până la sfârșitul anului.