Mesajul premierului Ciolacu de Ziua Imnului: „Sperăm să ascultăm ‘Deșteaptă-te române!’ la Jocurile Olimpice de la Paris”

Publicat: 29 iul. 2024, 13:18, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Mesajul premierului Ciolacu de Ziua Imnului: „Sperăm să ascultăm 'Deșteaptă-te române!' la Jocurile Olimpice de la Paris”
Foto: puterea.ro

Premierul Marcel Ciolacu a adresat luni un mesaj emoționant românilor cu ocazia Zilei Imnului Național. În discursul său, șeful Executivului a subliniat importanța imnului „Deșteaptă-te române!” ca simbol al identității naționale și a exprimat speranța ca acest imn să răsune de multe ori la Jocurile Olimpice de la Paris.

„Născut în perioada de efervescență patriotică a Revoluției pașoptiste, „Deșteaptă-te române!” rămâne un reper important al identității noastre. Imnul Național a mobilizat românii în momentele de răscruce ale istoriei,” a notat Ciolacu.

Premierul a evidențiat importanța trăirii emoționale a fiecărui moment în care acordurile imnului, compuse de Andrei Mureșanu, răsună ca recunoaștere a performanțelor românești. „Astăzi, pe drumul libertății și democrației pe care l-am ales, trăim cu emoție fiecare moment în care acordurile lui Andrei Mureșanu răsună ca recunoaștere a performanțelor românești. Sperăm să ascultăm și în aceste zile de cât mai multe ori „Deșteaptă-te române!”, cu prilejul Jocurilor Olimpice de la Paris,” a mai transmis Ciolacu.

Mesajul premierului s-a încheiat cu urările: „La mulţi ani, Imnului Naţional!”, „La mulţi ani, România!”, „La mulți ani, tuturor românilor!”

Istoria Zilei Imnului

Ziua Imnului Național al României – „Deșteaptă-te române!”, simbol al unității Revoluției Române de la 1848 – este sărbătorită anual pe 29 iulie. În această zi din anul 1848, imnul a fost cântat pentru prima dată oficial în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.

Instituită prin Legea nr. 99/1998, această zi este marcată de autoritățile publice și alte instituții de stat prin organizarea de programe și manifestări cultural-educative cu caracter evocator și științific, precum și prin ceremonii militare specifice organizate de unitățile Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne.

Imediat după Revoluția din decembrie 1989, „Deșteaptă-te române!” a fost ales imn național al României, fiind consacrat prin Constituția din 1991 și revizuită prin Legea nr. 429/2003. În forma sa actuală, Constituția prevede, prin Articolul 12, că imnul național este „Deșteaptă-te române!”, acesta fiind considerat simbol național alături de drapelul tricolor, stema țării și sigiliul statului.