De când există CFA, Ciodârlașu a tot ,,cobit” că euro se va vinde cu peste 5 lei, la cursul oficial, dar asta nu s-a întâmplat

Publicat: 29 iul. 2024, 17:02, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
De când există CFA, Ciodârlașu a tot ,,cobit” că euro se va vinde cu peste 5 lei, la cursul oficial, dar asta nu s-a întâmplat

De peste cinci ani, dacă nu mai bine, analistul Adrian Ciodârlașu, de la CFA, tot avertizează că leul se va deprecia peste 5 lei, pentru un euro, dar aceasta nu s-a întâmplat niciodată, la cursul oficial, anunțat zilnic de Banca Națională a României (BNR).

Toate previziunile sunt făcute petru evoluțiile de peste șase luni, timp în care uită toți finanțiștii și economiștii ce a spus Ciodârlașu, despre paritatea leu-euro, și astfel nu se face de rușine, că n-a nimerit niciodată, cu previziunile lui, realitatea din piață.

Cum să treacă euro de 5 lei, când BNR a anunțat clar că are o politică de flotare controlată a cursului de schimb.

Sigur știe și Ciodârlașu ce face BNR, și atunci ne întrebăm ce umărește cu această insistență, de a duce euro peste pragul de cinci lei ?

Și în cea mai recentă analiză de încredere macroeconomică vicepreședintele CFA spune că ,,euro leu va ajunge la 5,0133 în următoarele șase luni, iar inflația va scădea ceva mai lent decat se anticipase.

,,Indicatorul de Încredere Macroeconomică”, realizat, lunar, de Asociația CFA România.

Indicatorul a crescut în luna iunie 2024, până la valoarea de 52,1 puncte, adică există un orizont relativ de încredere în rândul investitorilor.

,,Dacă rata anuală a inflației va continua să scadă, dar mai lent decât se anticipase din cauza majorărilor de taxe așteptate la începutul anului viitor, analiștii se așteaptă la o depreciere a leului. Astfel, valoarea medie pentru orizontul de 6 luni este de 5,0133 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0722 lei pentru un euro”, subliniază CFA.

“Luna iunie a adus o ajustare suplimentară în sens crescător a deficitului bugetar așteptat pentru acest an. Anticipațiile atât în ceea ce privește rata inflației, cât și ratele de dobândă și-au continuat trendul descendent. Însă reducerea ratei inflației către țintă va fi lentă, anticipate în anul 2026, principalul risc fiind politică fiscală, majorarea taxării fiind extrem de probabilă în anul următor”, arată Adrian Codirlașu, într-un comunicat făcut public, luni.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut în luna iunie, cu 4,7 puncte până la valoarea de 52,1 puncte. Această situație s-a datorat majorării cu 5,6 puncte a componentei de condiții curente a indicatorului și cu 4,3 puncte a componentei de anticipații.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (iunie 2025) s-a redus față de exercițiul anterior și s-a situat la valoarea medie de 4,67%. În același timp, aproximativ 71% dintre participanți anticipează o reducere a ratei inflației în următoarele 12 luni. De asemenea, cea mai mare parte a participanților (46%) anticipează că rata inflației va intra în intervalul țintă (1.5%-3.5%) în anul 2026, potrivit CFA.

În ceea ce privește cursul de schimb euro leu, în jur de 86% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0133 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0722 lei pentru un euro.

Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, cea mai mare parte dintre participanți, 64% anticipează o stagnare în următoarele 12 luni în timp ce tot 21% anticipează o majorare. De asemenea 50% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt corect evaluate iar 43% că sunt supraevaluate.

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2024 este anticipat (valoarea medie a anticipațiilor) a crescut față de exercițiul anterior si se situeaza la 6,5%, iar anticipațiile de creștere economică pentru anul curent au rămas relativ constante fată de exercițiul anterior si se situează la valoarea de 2,8%. Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 53% în următoarele 12 luni.

În exercițiul din luna iunie a fost realizat și un sondaj privind evoluția ratei inflației în anii următori. Astfel, in ceea ce privește intrarea ratei inflației în intervalul țintă (1,5% – 3,5%), 46% dintre participanți anticipează că se va întâmplă în 2026, în timp ce 31% anticipează că acest eveniment va fi ulterior anului 2026.

Asociaţia CFA România este organizaţia profesioniştilor în investiţii din România, deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA). Asociaţia CFA România este una dintre cele peste 170 de societăţi membre ale CFA Institute, şi are misiunea de a promova interesele specialiştilor în investiţii şi de a menţine standarde ridicate de integritate şi excelenţă profesională.

În prezent, Asociaţia CFA România are peste 250 de membri, deţinători ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA). Comunitatea CFA mai cuprinde şi aproximativ 100 de candidaţi la unul din nivelurile de examinare. Profesioniştii care sunt membri ai Asociaţiei CFA România lucrează pentru instituţii de reglementare, instituţii supranaţionale, instituţii bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanţă, sectorul public, instituţii de învăţământ, companii care activează în diverse sectoare economice