Roșu total, la închiderea tranzacțiilor la BVB, pe 29 iulie. Noul indice BET-EF, minus 0,39 la sută

Publicat: 29 iul. 2024, 19:21, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Roșu total, la închiderea tranzacțiilor la BVB, pe 29 iulie. Noul indice BET-EF, minus 0,39 la sută

Bursa de Valori București (BVB) a închis tranzacțiile de luni pe roșu total, cu principalul indice al pieței, BET, în scădere cu 0,26 la sută, până la 18.513 puncte.

Cel mai recent maxim înregistrat de indicele BET a fost de 18.749,5 puncte, pe 18 iulie.

Noul indice BET-EF, lansat la tranzacționare, din 29 iulie, a închis pe minus 0,39 la sută.

Rulajul pe acțiuni a fost de 31.013.547 lei (6.237.640 euro), fiind tranzacționate un total de 6.869 acțiuni, la un volum de piață, de 16.797.390 de cereri și oferte.

Rulajul total pe acțiuni, obligațiuni, drepturi de tragere, fonduri inchise, EFT, certificate si warrants, a fost de 39.236.666 lei (7.891.525 euro)

Indicele BET Plus, care arată evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni cotate la BVB, era în scadere cu 0,29 la sută.

Indicele Blue-Chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de tituri, era, de asemenea, pe minus, cu 0,35 la sută, iar reperul randament al fondurilor de investițiii BET-BK crescuse cu 0,31 la sută.

Indicele BET-FI, al societăților de investiții financiare, era în scădere, cu 0,25 la sută.

Indicele BET-NG, al companiilor din energie și utilități, înregistra cea mai mare scădere, de 0,52 la sută.

Bursa de Valori București (BVB) a introdus, din 29 iulie, nou indice cu simbolul Bucharest Exchange Trading Energy, Utilities and Financials (BET-EF), care include cele mai bine reprezentate sectoare de activitate din piața de capital: energie, utilități și financiar, cu excepția fondurilor de investiții.

Potrivit unui comunicat postat, luni, de BVB, metodologia noului indice permite în structura sa un număr variabil de constituenți, fară a impune un număr maxim.

Structura de start a indicelui BET-EF cuprinde 11 companii de pe Piața Reglementată, selectate atât în funcție de criterii de lichiditate, cât și în funcție de capitalizare free-float. Valoarea indicelui la debut este de 1.000 de puncte.

Din structura BET, cele mai ridicate randamente au fost consemnate de Digi Communications (1,3%), Sphera Franchise Group (0,77%) şi Banca Transilvania (0,53%). La capitolul „scăderi”, de notat acţiunile Transgaz (-1,8%), Electrica (-1,2%) şi Hidroelectrica (-0,8%).

Conducerea dezvoltatorului imobiliar One United Properties (simbol bursier ONE) a anunţat luni la Bursa de Valori Bucureşti că a majorat o facilitate de credit contractată la 23 iulie 2021 pentru One Cotroceni Park Office şi One Cotroceni Park Office Faza 2. Cuantumul majorării facilităţii de credit este de 20 milioane euro, împărţită între primul proiect (7,1 milioane euro) şi al doilea proiect (12,9 milioane euro).

„Majorarea facilităţii de credit a fost acordată de Banca Comercială Română şi BRD Groupe Societe Generale şi are ca scop rambursarea împrumuturilor acţionarilor precum şi acoperirea altor costuri aferente tranzacţiei de majorare a facilităţii de credit. Data scadenţei împrumutului rămâne neschimbată”, transmite compania într-un raport la bursă.

În 2021, compania a contractat un acord de finanţare în valoare de 78 de milioane de euro pentru fazele 1 şi 2 ale One Cotroceni Park Office, iar băncile finanţatoare au fost Banca Comercială Română S.A., BRD Group Société Générale S.A. şi Erste Bank A.G.

Considerat unul dintre cele mai ample proiecte de regenerare urbană din Bucureşti, One Cotroceni Park este dezvoltat pe un teren de 5,8 hectare, pe locul fostei platforme Ventilatorul. One Cotroceni Park 1 şi One Cotroceni Park 2 au atins niveluri de închiriere de 94%, respectiv 90%.

One Cotroceni Park reprezintă doar prima etapă a unei dezvoltări urbane mult mai ample, ce se va continua cu One Cotroceni Towers. Împreună, cele două vor forma una dintre cele mai mari dezvoltări din Bucureşti, One Cotroceni City, care se va întinde pe 10 hectare de teren.

One United Properties are o capitalizare de 3,3 miliarde lei şi este deţinută în proporţii egale de 24,9% de Vinci Ver Holding şi OA Liviu Holding Invest, vehicule de investiţii ale fondatorilor Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu.

Acţiunile ONE au înregistrat un minus de 13,8% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 496 milioane lei, arată datele BVB.

Compania a încheiat T1/2024 cu o cifră de afaceri consolidată de 419 milioane de lei, în scădere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, şi un profit net de 157,3 milioane, plus 4%.