Moment istoric: Roverul Perseverence al NASA a ajuns pe Marte
Moment istoric în istoria zborurilor spațiale: Roverul Perseverance, proiectat de Agenția Spațială Americană, NASA, a ajuns pe planeta Marte.
După o călătorie de 7 luni și 470 de milioane de kilometri, vehiculul spația cu șase roți s-a confruntat cu cea mai grea parte a misiunii sale: amartizarea în craterul Jezero al Planetei Roșii.
Roverul Perseverance, trimis de NASA pe Planeta Roșie, a ajuns joi seara pe suprafața planetei Marte, la ora 22.55 (ora României), așa cum era programat.
Perseverance este cel mai complex laborator științific trimis până acum într-o astfel de misiune. Este al treilea vehicul trimis de pe Pământ, după cele ale Emiratelor Arabe Unite și Chinei, care a parcurs distanța Pământ – Marte în acest an, profitând de o fereastră de oportunitate.
„I am safe on Mars”
„I am safe on Mars” („Sunt în siguranță pe Marte”) este primul mesaj transmis de Perseverance, de la peste 220 de milioane de kilometri depărtare. „Perseverance este în viață pe suprafața planetei Marte”, a anunțat NASA pe canalul YouTube.
La câteva minute după amartizare, au sosit și primele imagini luate de roverul Perseverance, în care se vede suprafața aridă a planetei Marte.
Locul ales pentru amartizarea roverului Perseverance este craterul Jezero, un crater cu diametrul de 45 de kilometri, despre care oamenii de știință cred că este foarte potrivit pentru a păstra urme de viață vechi de câteva miliarde de ani, dacă a existat vreodată viață pe Marte, scrie New York Times.
Perseverance poartă la rândul său un vehicul, Ingenuity Mars Helicopter, care va încerca să efectueze primul zbor controlat pe o altă planetă, potrivit NASA.
Transmiterea unui semnal radio de pe marte pe Pământ durează 11 minute, deci roverul trebuie să facă totul singur, pentru că, dacă s-ar întâmpla ceva în timpul menevrelor de aterizare, nu ar fi timp ca echipa de ingineri de pe Pământ să primească semnalul și să și răspundă cu o comandă.
„Perseverance trebui să se descurce singură”, a spus Matt Wallace, unul dintre managerii de proiect.
De ce toată lumea vrea pe Marte acum
Roverul Perseverance este al treilea vehicul trimis de pe Pământ, care va ateriza pe marte în această lună. China și Emiratele Arabe Unite au trimisși ele misiuni spațiale pe Marte, care au ajuns cu bine.
Astrofizicianul Neil deGrasse Tyson a explicat această „aglomerație într-o postare pe Facebook.
„În caz că nu știați, la fiecare 26 de luni se deschide o fereastră de lansare între Pământ și Marte, care pemite unei unei nave spațiale să parcurgă distanța cu un consum minim de combustibil. Acest lucru permite încărcături mai mari.
Această traiectorie specifică se numește Transferul Hohmann. Deci toți care pornesc spre Marte pleacă și sosesc cam în același timp. În actuala fereastră de oportunitate, Emiratele Arabe Unite, China și SUA vor trimite probe pe Marte”, a scris deGrasse Tyson.
Prima imagine transmisă
„Prima imagine trimisă de pe Marte transmisă de roverul Perseverance, care a ajuns cu bine! De ce poza nu e color? Pentru că lentila are probabil un capac ce protejează camera de praful de la aterizare. De ce umbra e gri și nu neagră? Pentru că Marte are atmosfera, altfel umbra ar fi fost neagră ca pe Lună, unde lumina nu e împrăștiată de atmosferă (argument Adrian Sonka). LIVE-ul din această seară a fost ca un roller-coaster. Toți cei 4000 de urmăritori în direct am uitat pentru un moment grijile de pe planeta noastră. Bravo misiunii!” a scris fizicianul Cristian Presură pe Facebook.