Bacteriile care ”topesc” celulele canceroase
Bacteriile Fusobacterium, existente în mod curent în cavitatea bucală, au capacitatea de a distruge celulele tumorale ale unor forme de cancer.
Astfel, pacienții suferinzi de cancer al capului sau gâtului, care prezintă un nivel mai mare de bacterii Fusobacterium, au un prognostic mai bun al bolii, comparativ cu cei care au un nivelul scăzut al acestor bacterii.
Despre Fusobacterium se știe că sunt legate de progresia cancerului intestinal.
Dar conform unui studiu recent, bacteriile Fusobacterium au un efect invers în cazul celei mai frecvente forme de cancer al capului și gâtului, contribuind la distrugrea celulelor tumorale. În plus, acționează ca un indicator biologic pentru modul în care pacienții pot reacționa la tratament.
Studiul a apărut recent în publicația Cancer Communications.
O echipă de cercetători condusă de Miguel Reis Ferreira, consultant în domeniul cancerului la cap și gât la Guy’s and St Thomas NHS Foundation Trust din Regatul Unit, a observat că pacienții cu această formă de cancer și cu nivel ridicat de bacterii Fusobacterium au un prognostic mai bun comparativ cu semenii lor care aveau nivelul mai scăzut ale acestor bacterii.
Anjali Charnder, cercetătoare la King’s College London, a constatat o reducere cu 70% până la 99% a numărului celulelor canceroase în culturile de celule maligne (cancere de cap și gât) după infectarea lor cu Fusobacterium. Practic, aceste bacterii distrug tumora, eliberând molecule toxice, ce reduc viabilitatea acesteia.
Acest studiu reprezintă un pas important pentru:
- folosirea fusobacterium ca un potențial indicator biologic privind eficacitatea tratamentului în cancerul gâtului și al capului;
- dezvoltarea unor tratamente mai puțin invazive și cu mai puține efecte adverse;
- un plus de informații privind modul în care interacționează bacteriile și cancerul.
Potrivit studiului, aceste bacterii „topesc”, practic, celulele tumorale în cazul acestor forme de cancer.
Pe de altă parte, această cercetare trebuie să fie pusă în balanță cu implicarea acelorași bacterii în agravarea altor tipuri de cancer cum ar fi cel colorectal.
Cancerul de cap şi gât se plasează pe locul al şaselea în topul celor mai frecvente tipuri de cancer la nivel global. Ratele de supravieţuire variază foarte mult, în funcţie des stadiul cancerului în momentul diagnosticării.
În privința acestor cancere, în ultimii 20 de ani, au fost realizate puţine progrese terapeutice.