Ionuț Stroe, adevărul despre zvonurile legate de creșterea taxelor: Nu există nici măcar pe agenda de lucru a coaliţiei

Publicat: 30 iul. 2024, 20:47, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Ionuț Stroe, adevărul despre zvonurile legate de creșterea taxelor: Nu există nici măcar pe agenda de lucru a coaliţiei
Foto: puterea.ro

Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal (PNL), a clarificat, marți, că zvonurile despre introducerea unor noi taxe nu au nicio bază reală și că astfel de măsuri nu sunt pe agenda actuală a coaliției guvernamentale.

Ionuț Stroe, despre creșterea taxelor

El a subliniat importanța predictibilității economice, într-un context în care controlul inflației reprezintă deja o provocare majoră. Stroe a subliniat că orice discuție despre introducerea unor taxe noi sau despre impozitarea progresivă ar putea afecta negativ stabilitatea economică.

Într-o emisiune TV, el a precizat că „știrile referitoare la noi taxe sau atacuri la adresa economiei îți distrug orice fel de stabilitate și nu fac bine.” Potrivit acestuia, în România, reducerea taxelor a dus în mod paradoxal la creșterea încasărilor bugetare în ultimele decenii, o tendință care ar putea continua dacă mediul fiscal rămâne favorabil.

Ionuț Stroe a exclus posibilitatea introducerii de noi taxe sau modificării cotei unice de impozitare fără o consultare prealabilă cu societatea și mediul de afaceri.

„Nu există la acest moment niciun fel de taxă nouă care să fie introdusă, cum la fel, diminunarea taxelor, chiar dacă în teorie nu îţi aduce tot timpul venituri mai mari, în România ultimilor 35 de ani, realitatea a fost că diminuarea taxelor a generat încasări mai mari.

Nu există în momentul de faţă nicio şansă să se modifice cota unică fără să fie precedată de discuţia cu societatea şi mediul economic. Cred că am trecut de vremurile în care Guvernul era un fel de Eurobingo economic în care zilnic apărarea surprize”, a completat Stroe.

În ceea ce privește tensiunile raportate între premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor, Stroe a minimalizat problema, afirmând că ambele părți sunt conștiente de necesitatea unei colaborări strânse pentru a asigura stabilitatea fiscală și economică a țării.

Ministerul Finanțelor a clarificat că informațiile privind posibile creșteri ale impozitelor pe dividende și anularea stimulentelor fiscale pentru angajații din sectorul construcțiilor provin dintr-un document de lucru mai vechi.

Ministerul este în discuții cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a găsi soluții care să sprijine dezvoltarea economică și să alinieze politicile României la normele economice ale Uniunii Europene, fără să fie încă stabilit un set de măsuri concrete pentru o reformă fiscală.