Liderul Hamas Ismail Haniyeh, ucis într-un raid aerian

Publicat: 31 iul. 2024, 08:32, de Magda Marincovici, în Internațional , ? cititori
Liderul Hamas Ismail Haniyeh, ucis într-un raid aerian
Ismail Haniyeh lider Hamas raid aerian

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis într-un raid aerian israelian la Teheran, potrivit unui comunicat al grupării Hamas.

Cel mai important comandant al Hezbollah a fost ucis  într-un raid aerian asupra Beirutului, a anunțat, marți, armata israeliană, după atacul transfronatalier cu rachete care a ucis 12 copii, atribuit grupului armat libanez , transmit agențiile de presă.

Haniyeh era șeful politic în exil al grupării militante și și-a petrecut o mare parte a timpului în ultimii ani în Qatar.

În timpul războiului Israel-Gaza, el a acționat ca negociator în discuțiile de încetare a focului și a avut legătura cu principalul aliat al Hamas, Iran.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că atacul l-a ucis pe Fuad Shukr, care ”are sângele multor israelieni pe mâini”.

O explozie puternică a fost auzită şi un nor de fum a putut fi văzut ridicându-se deasupra suburbiilor sudice ale Beirutului – un bastion al Hezbollah, susţinut de Iran – în jurul orei 19:40 (1640 GMT), a declarat un martor Reuters.

„Reşedinţa lui Ismail Haniyeh, şeful biroului politic al Rezistenţei islamice Hamas, a fost lovită în Teheran şi, în urma acestui incident, el şi una dintre gărzile sale de corp au fost martirizaţi”, se arată într-o declaraţie a site-ului de ştiri Sepah al Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice.
Coordonatorul special al ONU, Jeanine Hennis-Plasschaert, a făcut apel la calm în contextul escaladării tensiunilor şi a cerut Israelului şi Libanului să exploreze toate căile diplomatice pentru a pune capăt ostilităţilor.