Câți bani va încasa David Popovici după ce a câștigat aurul la JO 2024

Publicat: 31 iul. 2024, 14:57, de Vlad Stefan Orjan, în SPORT , ? cititori
Câți bani va încasa David Popovici după ce a câștigat aurul la JO 2024

David Popovici a adus României primul aur olimpic la înot după 20 de ani, câștigând proba de 200 de metri liber la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Într-o finală spectaculoasă desfășurată luni, 29 iulie, Popovici l-a devansat pe britanicul Matt Richards cu doar două sutimi de secundă, înregistrând un timp de 1:44.72.

Recompensa financiară pentru performanța olimpică

Elisabeta Lipă, președintele Agenției Naționale pentru Sport (ANS), a anunțat că sportivii români medaliați cu aur la Jocurile Olimpice de la Paris vor primi 140.000 de euro din partea Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR). „140.000 de euro pentru o medalie de aur, 100.000 de euro pentru o medalie de argint și 60.000 de euro pentru o medalie de bronz. Singurele premieri în euro sunt la Jocurile Olimpice. În rest, avem echivalentul în lei. Banii sunt oferiți de Comitetul Olimpic și Sportiv Român. La noi, doar statul premiază campionii, medaliații olimpici. În alte țări există sponsori”, a declarat Lipă pentru iamsport.ro.

Parcursul spre aurul olimpic

David Popovici, la doar 19 ani, a impresionat în semifinale, terminând pe prima poziție cu un timp de 1:44.53 și asigurându-și astfel un loc în finală. Finala, care a avut loc luni seară, a fost una extrem de strânsă. Popovici s-a clasat inițial pe locul trei la jumătatea cursei, dar a reușit să revină spectaculos după ultima întoarcere, depășindu-l pe britanicul Matthew Richards, care a terminat cu un timp de 1:44.74.

Performanță istorică

Victoria lui David Popovici la Paris 2024 este o realizare extraordinară pentru sportul românesc, marcând un moment de referință în istoria înotului din România. Tânărul campion a demonstrat nu doar talent și determinare, ci și capacitatea de a performa sub presiune extremă, inspirând astfel o nouă generație de sportivi.

David Popovici va încasa 140.000 de euro pentru prestația sa remarcabilă, o recompensă binemeritată pentru efortul și dedicarea sa. Felicitări, David, pentru această realizare excepțională și pentru că ai adus mândrie României!