Rusia desfăşoară exerciţii militare pe o insulă disputată din apropierea Japoniei

Publicat: 01 aug. 2024, 14:18, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Rusia desfăşoară exerciţii militare pe o insulă disputată din apropierea Japoniei

Tensiunile dintre Rusia și Japonia s-au intensificat după ce trupele ruse, echipate cu rachete, au desfășurat exerciții militare pe o insulă disputată din apropierea Japoniei. Ministerul rus al Apărării a anunțat joi că aceste manevre au avut loc pe insula Matua, relatează Reuters.

La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, trupele sovietice au preluat controlul asupra celor patru insule situate în largul celei mai nordice insule ale Japoniei, Hokkaido. Aceste insule sunt cunoscute în Rusia sub denumirea de Kurile și în Japonia drept Teritoriile de Nord. De atunci, ele au rămas sub controlul Moscovei, generând o dispută care a împiedicat cele două țări să semneze un tratat de pace, informează Agerpres.

Agenția rusă de presă Interfax a precizat că, în timpul exercițiilor, trupele ruse au exersat deplasarea și camuflarea vehiculelor pe insula Matua. Aceste manevre vin în contextul în care, în luna mai, Rusia a anunțat că va stabili puncte de observare pe aceste insule disputate.

Context geopolitic

Recent, Moscova a exprimat opoziția față de alianța militară tot mai strânsă dintre Statele Unite și Japonia, considerând-o un obstacol major în semnarea oricărui acord de pace cu Tokyo. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat la începutul acestei săptămâni că alinierea Japoniei cu ceea ce el a numit „Occidentul colectiv” este „în detrimentul relațiilor noastre bilaterale”.

Aceste tensiuni reflectă o dinamică geopolitică complexă, în care rivalitățile istorice și strategice continuă să joace un rol crucial. Pe măsură ce Rusia și Japonia își consolidează alianțele și pozițiile, perspectiva unui tratat de pace rămâne incertă, în timp ce disputele teritoriale și militare continuă să alimenteze tensiunile dintre cele două națiuni.