Jocurile Olimpice 2024: Fotografia care a captivat lumea – Surferul care pare că plutește deasupra apei

Publicat: 01 aug. 2024, 17:34, de Vlad Stefan Orjan, în SPORT , ? cititori
Jocurile Olimpice 2024: Fotografia care a captivat lumea - Surferul care pare că plutește deasupra apei
Copyright Jerome BROUILLET / AFP / Profimedia

O fotografie impresionantă realizată în timpul probei de surf la Jocurile Olimpice 2024 a devenit rapid virală, fiind considerată de mulți ca una dintre cele mai reprezentative imagini ale competiției. În centrul acestei imagini remarcabile se află surferul brazilian Gabriel Medina, în vârstă de 30 de ani, care pare că plutește deasupra apei.

Fotografia, surprinsă de Jerome Brouillet de la AFP, a fost realizată în condiții perfecte, cu valuri mai înalte decât se aștepta. „Condițiile erau perfecte, valurile erau mai înalte decât ne așteptam”, a declarat Brouillet pentru The Guardian. „Așa că Medina este în spatele valului și nu-l pot vedea, apoi apare și fac patru fotografii, dintre care una a fost aceasta”. În imagine, Medina este surprins sărind de pe placa de surf, ridicând un deget, în timp ce placa sa zboară paralel cu el.

Gregory Bull, jurnalist Associated Press, a descris experiența acoperirii probelor de surf din Tahiti ca fiind unică. „Acoperirea probelor de surfing aici nu seamănă cu niciun loc de pe Pământ. Valul se sparge foarte departe, dincolo de recif, așa că suntem duși pe jet ski-uri care pleacă de aici. Și lucrăm dintr-o barcă deschisă, care stă pe creasta valului, privind chiar în interiorul valului din imediata apropiere”.

Pregătirile pentru astfel de fotografii încep înainte de răsăritul soarelui, deoarece sportivii preferă să se antreneze în condiții mai răcoroase. Apa rece este mai densă și mai greu de stăpânit, iar fotografii stau ore întregi în ocean, așteptând momentul perfect. „Totul se mișcă mult și încontinuu. Sunt tone de apă și vapori care ies din ochiul valului. Ești îmbrăcat în echipament impermeabil și fără pantofi, pentru că bărcile se pot răsturna ocazional, așa că trebuie să fii pregătit să înoți. Este o adevărată nebunie, dar nu există niciun alt loc unde aș prefera să fiu”, a adăugat Bull.

Surferii consideră valurile din Tahiti unice și printre cele mai dificile din lume. Competiția de surf a început pe 27 iulie și va continua până pe 5 august, în funcție de condițiile valurilor, oferind încă multe oportunități pentru capturi spectaculoase.