Arafat, replică acidă la acuzațiile lui Alexandru Rafila: Nu apreciez această incapacitate de a colabora

Publicat: 01 aug. 2024, 19:55, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Arafat, replică acidă la acuzațiile lui Alexandru Rafila: Nu apreciez această incapacitate de a colabora
Arafat, replică acidă la acuzațiile lui Alexandru Rafila: Nu apreciez această incapacitate de a colabora

Raed Arafat a avut o primă reacție, după ce Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a lansat o serie de acuzații la adresa lui. Șeful DSU a răspuns criticilor lansate de acesta miercuri seara, precizând că nu poate să treacă cu vederea incapacitatea medicului de a colabora.

Arafat și Rafila, bătălie în replici

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Dr. Raed Arafat, a răspuns la acuzațiile recente ale ministrului Sănătății, Dr. Alexandru Rafila. Acesta din urmă a exprimat, miercuri seară, nemulțumiri legate de colaborarea cu DSU, evidențiind, pe de o parte, respectul pentru capacitățile organizatorice ale lui Arafat, dar, pe de altă parte, dezacordul față de ceea ce el a numit „incapacitatea de a colabora”.

Ministrul Rafila a subliniat că, deși apreciază munca și organizarea lui Raed Arafat, este nemulțumit de abordarea acestuia, considerând că șeful DSU acționează mai degrabă ca un comandant unilateral, similar rolului pe care l-a avut în timpul pandemiei.

Rafila a exprimat îngrijorări legate de posibilele efecte asupra competențelor și capacității operative ale Ministerului Sănătății.

„Îl respect pe domnul doctor Arafat, pentru capacitatea lui organizatorică și capacitatea de muncă, însă nu apreciez în niciun fel această incapacitate, dacă vreți, de a colabora.

Dânsul colaborează într-un singur fel, în care redevine comandantul acțiunii, așa cum a fost și în pandemie. Mie nu-mi plac chestiunile care pun, totuși, sub semnul întrebării competențele și capacitatea operativă a Ministerului Sănătății, pentru că despre asta discutăm”, sunt câteva dintre declarații.

În replică, Raed Arafat a clarificat poziția DSU în ceea ce privește colaborarea cu Ministerul Sănătății, explicând că nu există o subordonare a Centrului Operativ al Ministerului Sănătății (COSU) față de DSU. El a explicat că centrul operativ al Ministerului Sănătății a fost amplasat în aceeași locație cu DSU din 2014, ca urmare a unei decizii guvernamentale, pentru a facilita coordonarea în situații de urgență, cum ar fi accidente colective.

„Trebuie răspuns și nu e vorba de război. Eu, până acum, am vrut să răspund la atacuri. Iau ultima acuzație: niciodată centrul operativ al Ministerului Sănătății, nimeni nu a spus că e în subordinea DSU. El era în aceeași locație, dar întotdeauna a fost în subordinea Ministerului Sănătății.

Era un motiv pentru care a fost pus împreună cu DSU în același centru: avem acțiuni care se intersectează. De exemplu, în cazul unui accident colectiv, DSU se ocupă de partea de UPU, dar COSU se ocupă de găsirea de locuri la nivelul Ministerului Sănătății. La Colectiv, la Crevedia, s-a văzut cum e să fim împreună în același loc, decât să fim separați, discutând la DSU.

De aceea, COSU al Ministerului Sănătății a fost din 2014, prin hotărâre de guvern, amplasat într-un centru al Ministerului de Interne. A fost o discuție serioasă atunci și centrul e cu noi din 2014. Brusc s-a hotărât să se ia“, a răspuns dr. Raed Arafat la acuzațiile lui Rafila, la TV.

Arafat a subliniat că această aranjare a fost menită să îmbunătățească colaborarea și eficiența în gestionarea crizelor. De asemenea, în timpul unei intervenții la Antena 3, Alexandru Rafila a exprimat critici suplimentare, acuzând DSU de neglijarea serviciilor de ambulanță prin neînnoirea parcului de ambulanțe și o politică de resurse umane deficitară.

Rafila a susținut că aceste probleme au contribuit la slăbirea capacității de intervenție a serviciilor de ambulanță, un domeniu în care DSU are atribuții legale.