Ancheta este condusă de Unitatea Națională de Combatere a Urii Online (PNLH) și a fost încredințată Oficiului Central de Combatere a Infracțiunilor împotriva Umanității și a Infracțiunilor Motivate de Ură (OCLCH). Conform Parchetului din Paris, acuzațiile includ „amenințări cu moartea din cauza originii și orientării sexuale, insultă publică și defăimare”.
Surse apropiate cazului au confirmat că o mare parte din mesajele instigatoare la ură au fost scrise în engleză și că există indicii că autorii mesajelor ar putea fi din străinătate. Cu toate acestea, ancheta este încă în fază incipientă.
Comitetul de organizare al Jocurilor Olimpice de la Paris a condamnat ferm amenințările și hărțuirile la care au fost supuși autorii și artiștii ceremoniei de deschidere, inclusiv Thomas Jolly. Într-o declarație pentru AFP, comitetul a reafirmat sprijinul său pentru Jolly și echipa sa artistică în fața atacurilor primite.
Creativitatea ceremoniei, desfășurată pe 26 iulie, a fost lăudată de mulți spectatori, dar una dintre scene, care a inclus drag-queens, a generat controverse în cercurile conservatoare și de extremă dreapta, atât în Franța, cât și în străinătate. Criticile au venit din partea unor politicieni de extremă dreapta, a episcopiei franceze și a fostului președinte american, Donald Trump. Pe lângă aceste critici, internetul a fost inundat de un val de mesaje pline de ură, multe dintre ele vizându-l pe Thomas Jolly.
În paralel, o altă anchetă a fost deschisă săptămâna aceasta la Paris pentru hărțuire cibernetică agravată și amenințări cu moartea la adresa DJ-ului francez Barbara Butch, o activistă feministă și lesbiană, care a participat la scena cu drag-queens.