Preţul aurului a atins vineri un maxim istoric în cotaţiile BNR
Preţul aurului a atins vineri un maxim istoric în cotaţiile Băncii Naţionale a României (BNR), preţul gramului de aur calculat de banca centrală fiind de 364,2304 lei, în creştere cu 3 lei şi 46 de bani faţă de ziua anterioară.
După ce la începutul anului gramul de aur era cotat sub 300 de lei, preţul aurului a depăşit în 2024 record după record, în linie cu evoluţia pe pieţele internaţionale.
Pe pieţele internaţionale, preţul aurului este determinat de cerere şi ofertă, dar şi de factori macroeconomici cum ar fi inflaţia, dobânzile, instabilitatea politică şi economică, precum şi valoarea dolarului american.
În condiţii de instabilitate politică şi tensiuni geopolitice, mulţi investitori se îndreaptă spre aur ca un refugiu sigur pentru economiile lor, ceea ce duce la o creştere semnificativă a cererii de aur şi la o creştere a preţului.
De asemenea, inflaţia este un factor important care influenţează preţul aurului. În cazul în care inflaţia este ridicată puterea de cumpărare a monedei scade, iar oamenii îşi îndreaptă investiţiile către aur pentru a se proteja împotriva inflaţiei.
Nu în ultimul rând, politica monetară a băncilor centrale are un impact semnificativ asupra preţului aurului. În cazul în care băncile centrale reduc ratele dobânzilor sau în piaţă sunt aştepări că vor avea loc reduceri de dobândă investitorii se pot îndrepta spre aur ca un refugiu sigur.
Analiştii estimează că preţul aurului va continua acest rally, care depăşeşte maxime după maxime, şi în a doua jumătate a anului 2024.
Două conflicte militare active, alegerile importante care urmează şi politica monetară globală incertă conduc la o creştere a cererii pentru active de refugiu.