Cum arată închisoarea secretă CIA din România, locul unde au fost torturați mai mulți teroriști

Publicat: 03 aug. 2024, 07:23, de Vlad Stefan Orjan, în Dezvăluiri , ? cititori
Cum arată închisoarea secretă CIA din România, locul unde au fost torturați mai mulți teroriști

O fotografie nud a lui Ammar al-Baluchi, unul dintre cei cinci bărbați acuzați de guvernul SUA că au plănuit atentatele de la 11 septembrie 2001, a fost publicată vineri de The Guardian. Imaginea, datată la începutul anului 2004, îl arată pe Baluchi complet dezbrăcat, cu cătușe la încheieturile mâinilor, într-o încăpere puternic luminată artificial. Potrivit The Guardian, fotografia a fost realizată într-o închisoare secretă CIA din București, cunoscută sub numele de Locația nr. 7 sau Detention Site Black.

Baluchi, arestat pentru prima dată în Karachi, Pakistan, în aprilie 2003, a fost transferat în secret prin cinci locații de detenție înainte de a ajunge la Guantánamo în 2006. Deși nu a fost condamnat pentru nicio infracțiune, el rămâne în detenție. Fotografia recent dezvăluită este prima imagine publicată cu un deținut din „războiul împotriva terorii” realizată într-un sit negru al CIA.

Locația nr. 7 din România a fost identificată ulterior ca fiind situată în subsolul Oficiului Național de Evidență a Informațiilor Clasificate – ORNISS(denumită în prezent Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat) din București. Închisoarea era dotată cu celule izolate, vopsite în alb și placate cu sticlă rezistentă la impact, menite să mențină deținuții dezorientați. România, în schimbul găzduirii acestei locații, a primit milioane de dolari din partea CIA.

Fotografia, împărtășită cu The Guardian de avocații lui Baluchi, a fost realizată probabil pentru a documenta starea fizică a deținutului în timpul transferului între locații de detenție secrete. The Guardian menționează că nuditatea forțată a fost frecvent utilizată de CIA ca „tehnică de interogare îmbunătățită”. Baluchi fusese deja supus unor tratamente brutale, inclusiv lovirea repetată a capului de un perete și privarea de somn.

Fotografia servește ca dovadă vizuală a metodelor draconice de interogare și umilire utilizate de CIA, subliniind tratamentele inumane aplicate deținuților din siturile negre. Aceasta ilustrează poziția umilitoare și supusă în care Baluchi a fost forțat să stea în fața camerei, reflectând suferința și tortura la care a fost supus.

Deși fotografia are un scop birocratic specific, existența acesteia aduce în prim-plan abuzurile comise în cadrul războiului împotriva terorii și ridică întrebări despre responsabilitatea CIA pentru aceste acte de tortură.

Într-un interviu realizat în noiembrie 2011, directorul adjunct al ORNISS, Adrian Camarasan, a declarat că subsolul instituției este una dintre cele mai sigure locații din România, negând însă categoric existența unei închisori americane în acel loc. „Nu, nu. Imposibil, imposibil”, a afirmat Camarasan în cadrul emisiunii Panorama de la postul de televiziune ARD, sub supravegherea unui oficial din serviciile de informații.

În primele luni de detenție, suspecții erau privați de somn, aruncați în apă, loviți sau obligați să adopte poziții dureroase, au declarat câțiva oficiali americani. Aceștia au subliniat că în România nu a fost utilizată celebra tehnică de simulare a înecului.

Teroriști de rang înalt torturați de CIA în beciul de la ORNIS

Cum arată închisoarea secretă CIA din România, locul unde au fost torturați mai mulți teroriști

În anul 2011, PRO TV a preluat dintr-o investigație derulată de Association Press o listă de 8 teroriști torturați în închisorile din România, însă Ammar al-Baluchi nu se află printre ei ceea ce ne face să credem că numărul teroriștilor deținuți și torturați în subsolul sediului ORNIS a fost mult mai mare.

După interogatoriile inițiale, deținuții primeau îngrijiri adecvate, conform oficialilor. CIA aducea mâncare Halal (conform tradițiilor musulmane) din Frankfurt, Germania. Fostii oficiali americani au afirmat că, fiind o clădire guvernamentală, aceasta oferea o acoperire excelentă și nu necesita măsuri suplimentare de securitate, deoarece locuitorii din zonă știau că este o clădire a Guvernului.

Închisoarea din România făcea parte din rețeaua supranumită „black sites”, pe care CIA a înființat-o și controlat-o în Thailanda, Lituania și Polonia. Toate aceste închisori au fost închise în mai 2006, iar programul CIA de detenție și interogare s-a încheiat în 2009.

Raportul Senatului SUA privind programul CIA de interogatorii în detenție, care detaliază utilizare torturii în timpul detenției și interogatoriilor CIA

US_Senate_Report_on_CIA_Detention_Interrogation_Program