Un gel hormonal, primul contraceptiv masculin
Un gel care suprimă producția de spermă ar putea deveni primul contraceptiv hormonal pentru bărbați. Produsul experimental este un gel hormonal care se aplică pe omoplați o dată pe zi pentru a bloca secreția de spermatozoizi.
Gelul a fost conceput de National Institutes of Health și se bazează pe aceeași abordare ca pilulele contraceptive folosite de femei. Gelul conține 8 miligrame de acetat de segesteron și 74 mg de testosteron. Bărbații aplică gelul o dată pe zi pe fiecare omoplat.
Gelul masculin are doi hormoni: segesteron, un progestativ, și testosteron, hormonul sexual masculin. Segesteronul suprimă producția de testostron și odată cu aceasta, dezvoltarea spermatozoizilor
Cercetătorii au studiat încă din 2005 formula și rafinarea dozei și concentrației gelului. În acest ultim test au fost incluse 300 de cupluri.
Totuși, testosteronul are și alte funcții în organism: este responsabil de întreținerea mușchilor, a libidoului. Gelul reduce producția de testosteron, fără să afecteze aceste funcții, dar atât încât să se evite sarcina. Potrivit unui studiu clinic, 86% dintre bărbați au obținut acest număr scăzut de spermatozoizi în 15 săptămâni de utilizare a gelului. Pentru unii, a funcționat mai repede, suprimând producția de spermă în decurs de patru până la opt săptămâni.
„Am fost foarte încântați de rezultate. Combinația pare să ofere o suprimare mai bună și mai rapidă decât ne-am așteptat”, a spus Diana Blithe, șeful de filială al Institutului Național de Sănătate a Copilului și Dezvoltare Umană din NIH, care a oferit o actualizare cu privire la rezultatele studiului recent, la reuniunea anuală a Societății Endocrine de Boston, citat de CNN.
În prezent, cercetătorii așteaptă ca rezultatele finale să apară într-o publicație medicală, a mai spus dr. Blithe.
De aemenea, dr. Blithe sublinază că așteptările de la acest gel au fost similare cu cele ale pilulelor hormonale contraceptive. ”Și pot spune doar că este mult, mult mai bine decât atât”, subliniază dr. Blithe.
Dacă sunt folosite în mod obișnuit, pilulele anticoncepționale, inelele și plasturii pentru femei au rate de eșec de aproximativ 7%, ceea ce înseamnă că 7 femei din 100 care folosesc aceste metode timp de un an vor rămâne însărcinate. Prezervativele au o rată de eșec de aproximativ 13%.
Gelul pare să aibă și alte avantaje față de contraceptivele folosite de femei. De exemplu, dacă o femeie omite pilula o zi sau două, ea poate avea ovulație, ceea ce mărește riscul ca ea să aibă o sarcină nedorită.
Or, în cazul gelului masculin, dacă producția de spermă este complet suprimată și bărbatul ratează folosirea lui o zi sau două, hormonii vor reuși, în aproximativ 8-10 săptămâni, să producă numărul de spermatozoizi necesari apariției unei sarcini.
În plus, în studiile clinice, cercetătorii nu au observat simptome de depresie pe care femeile le pot experimenta în urma folosirii de pilulele contraceptive.
Totuși, bărbații sunt avertizați că s-ar putea confrunta cu o serie de efecte secundare asociate cu acest gel: pielea uscată sau grasă, creșterea sau scăderea libidoului, creșterea sau căderea părului și schimbări de dispoziție.
După ce bărbații încetează să folosească gelul în două sau trei luni, numărul de spermatozoizi revine la niveluri normale. După faza de recuperare, mulți dintre participanții la teste au devenit tați, dovedind că metoda este complet reversibilă, a precizat dr. Blithe.
În prezent, singurele opțiuni de control al sarcinii pentru bărbați sunt prezervativele – care au o rată considerabilă de eșec – și vasectomia, procedură chirurgicală ireversibilă.