JT Grup Oil avansează cu lucrările la terminalul petrolier din Constanța, și mizează inclusiv pe banii investitorilor la BVB

Publicat: 03 aug. 2024, 14:13, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
JT Grup Oil avansează cu lucrările la terminalul petrolier din Constanța, și mizează inclusiv pe banii investitorilor la BVB

Compania JT Grup Oil, care a lansat o ofertă publică inițială de acțiuni, la Bursa de Valori București (BVB), a anunțat că se află în stadiu avansat cu lucrările la noul său terminal petrolier din Portul Constanța.

Compania a precizat că va folosi inclusiv banii investitorilor pe bursă, pentru operaționalizarea noii investiții.

JT Grup Oil care va intra la cota BVB a investit într-un terminal petrolier cu o capacitate de 31.500 de tone, pentru care două rezervoare au fost, deja, ridicate.

JT Grup Oil (OIL) se va lista la cota pieței AeRO a Bursei de Valori București din 6 august, după o operațiune de piață de 19,91 milioane lei, în care au vândut doar cu puțin peste o treime din titlurile disponibile în ofertă.

Compania este în stadii avansate ale lucrărilor la noul terminal, care au început pe 7 august 2023. Infrastructura de țevi a fost utilizată inclusiv prin accesarea fondurilor europene pentru infrastructură mare de la Ministerul Transporturilor.

Terminalul va avea 8 rezervoare din care 2 sunt ridicate, unul este gata în proporție de 50% și la un al 4-lea lucrările au fost, de asemenea, demarate.

Estimările conducerii companiei sunt că acesta va fi finalizat în ianuarie-februarie 2025, inclusiv prin utilizarea fondurilor atrase în recenta ofertă publică. La final, terminalul va avea o capacitate de 31.500 de tone.

Terminalul va avea putea prelua un flux de 1.000 de tone pe oră de pe navele de transport maritim. Procesul va fi complet automatizat și vor lucra relativ puțini muncitori.

La terminal există accesul printr-o rampă auto care poate alimenta câte 4 cisterne. De asemenea, 16 vagoane vor putea fi încărcate simultan, spune Bogdan Aldea, președintele Consiliului de Administrație. El anticipează o procesare de 500.000 de tone pe an

Sediul administrativ este finalizat. Mai este de mutat doar mobila și în aproximativ munca de birou va începe în respectiva construcție.

Încă de la anunțul ofertei publice primare, compania a afirmat că obiectivul principal este reprezentat de finalizarea terminalului de combustibil, în cadrul JT Terminal Constanța, care să poată opera produse specifice pentru manipularea de produse biodiesel și motorină, precum și injectarea biodieselului în motorină cu scopul final de a livra pe piața internă și externă carburanți diesel.

Un procent de 80 la sută din resursele financiare dobândite în oferta publică ar urma să fie direcționate pentru achiziția de marfă din import Ia prețuri competitive în vederea acoperirii cererii interne de combustibili Iuând în considerare capacitatea de stocare și de rotație a mărfurilor în ceea ce privește terminalul.

Compania are un plan de business care prevede atingerea până în anul 2026 a unor venituri totale din exploatare de 1,23 miliarde lei. De asemenea, în același an, câștigul pre-taxare EBITDA este esimat să se ridice la 67,95 milioane lei și rezultatul net la 52,09 milioane lei, ceea ce ar fi de peste 9 ori față de profitul net înregistrat în 2023.

Sunt câștiguri din care JT Grup Oil vizează repartizări de cash către acționari.

„Prin politica de dividend propusă de conducerea societății și sustinută de acționari prin AGA, Societatea va avea în vedere principiul repartizării echilibrate a rezultatului net, în așa fel încât să räspundă, atât așteptărilor acționarilor, cât și nevoilor de dezvoltare ale societății”, arată compania în prospectul ofertei publice.

„Pe lângä distribuirea de dividende sub formă de numerar, Societatea are în plan, în cazul în care performanța înregistrată anual o permite, distribuirea dividendelor sub formä de acțiuni gratuite.”