Vase de sânge artificiale imprimate 3D, care pot înlocui venele umane

Publicat: 03 aug. 2024, 13:27, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Vase de sânge artificiale imprimate 3D, care pot înlocui venele umane
vase de sânge artificiale bypass boli cardiovasculare

Prin tehnologia de imprimare 3D, cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh (Marea Britanie) au obținut vase de sânge artificiale.

Vasele de sânge artificiale sunt sub forma unor tuburi, asemănătoare venelor umane și sunt asociate cu numeroase beneficii:

  • pot revoluționa operațiile de bypass cardiac,
  • reduc costurile asistenței medicale,
  • măresc accesul la proceduri salvatoare de vieți,
  • pot dezvolta medicina personalizată a pacietului cardiovascular.

„Viziunea unor opțiuni de tratament îmbunătățite pentru pacienții cu boli cardiovasculare ar putea deveni realitate”, a declarat dr. Norbert Radacsi, cercetătorul principal al studiului.

În prezent, operația de bypass cardiac se efectuează în mod obișnuit pentru a reface fluxul sanguin către inimă atunci când arterele coronare sunt blocate sau îngustate. Acesta presupune recoltarea de vene din corpul pacientului, ceea ce poate genera unele complicații: cicatrici, durere, creșterea riscului de infecție.

Vasele de sânge imprimate 3D – concepute recent – par să depășească aceste obstacole, reprezentând o soluție personalizată la venele recoltate. În plus, astfel s-ar putea renunța la o intervenție chirurgicală suplimentară . De asemenea, aceste vase artificial ar putea îmbunătăți rezultatele pe termen lung în cazul pacienților cu bypass.

În prezent, cercetătorii se pregătesc să testeze vasele de sânge artificiale pe modele animale. În cazul în care testele vor avea succes și rezultatele vor fi încurajatoare, cercetătorii vor trece la testarea vaselor artificiale imprimate 3D la om.