Cancerul pulmonar. Factori de risc fumatul, dar și alcoolul și cafeaua

Publicat: 04 aug. 2024, 06:14, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Cancerul pulmonar. Factori de risc fumatul, dar și alcoolul și cafeaua
dr. Beatrice Mahler cancer bronhopulmonar factori de risc decese

Se estimează că ”21% din cauzele de decese atribuite cancerului să fie produse de cancerul bronhopulmonar atât pentru bărbați cât și pentru femei”, avertizează dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.

Factorii de risc

Evident în fața acestei îngrijorătoare estimări sunt de interes factorii care măresc riscul acestui tip de cancer.

Dr. Beatrice Mahler menționează că, pe lângă fumat, sunt și alți factori cauzatori ca: poluarea și imunitatea, dar și consumul de alcool și cafea.

”Există dovezi care arată un risc crescut de cancer pulmonar din cauza consumului de alcool și cafea, de cele mai multe ori acest ultim factor de risc este asociat practic cu fumatul, dar și date care evidențiază rolul protector al consumului de ceai”, notează dr. Beatrice Mahler pe pagina de Facebook a Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.

Medicul mai precizează că: ”Este evident în acest moment că riscul de cancer pulmonar este mai mare la bărbați, iar această situație reflectă în mare măsură o expunere crescută la factori cancerigeni de mediu și de stil de viață, cum ar fi fumatul, deși un studiu recent sugerează că și alte aspecte joacă un rol important, cum ar fi poluarea și imunitatea”.

Dr. Mahler recomandă o evaluare personală a factorilor de risc și demesuri pentru a depista un eventual cancer puolmonar în ”cel mai timpuriu stadiu posibil”

”Screeningul cancerului pulmonar reprezintă o soluție și presupune examen CT al toracelui cu doză mică radiații.

Riscul este dat de fumatul zilnic a 20 de țigări timp de minim 20 de ani, dacă fumătorul a depășit vârsta de 55 de ani, iar acest risc se menține până la 15 ani după abandonarea fumatului”, subliniază dr.  Beatrice Mahler.

Împreună

Putem schimba împreună perspectiva în cancerul pulmonar? Este o întrebare pe care o anticipează dr. Mahler în numele nostru și ne oferă un răspuns:

”Da, prin renunțarea la fumat și adoptarea unui stil de viață cât mai sănătos!

Da, prin realizarea de controale periodice la medic care înseamnă depistarea precoce a cancerului pulmonar, (mai ales pentru persoanele aflate în grupele de risc)”, transmite dr. Mahler.