Băncile centrale au cumpărat 12 tone de aur, în iunie. În mai s-a atins un preț record, de 2.427 dolari pe uncie

Publicat: 03 aug. 2024, 15:02, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Băncile centrale au cumpărat 12 tone de aur, în iunie. În mai s-a atins un preț record, de 2.427 dolari pe uncie

Băncile centrale au raportat o cantitate de 12 tone de aur, achiziție netă, în iunie 2024, arată datele  FMI și ale altor surse publice, citate de Consiliul Mondial al Aurului (WGC).

Cererea s-a moderat în cursul lunii, la nivel global. Achizițiile lunare brute, de 31 tone, au fost compensate de vânzări brute de 18 tone.

Investițiile de bare și monede cu amănuntul au fost cu 5% mai mici, la 261 t, în principal din cauza cererii slabe de pe piețele occidentale.

Aurul folosit în tehnologie a crescut cu 11%, calculat anualizat, deoarece tendința AI a continuat să stimuleze cererea în sector.

Prețul aurului LBMA (PM) a înregistrat o medie record de 2.338 USD/oz, în T2 – cu 18% mai mare a/a și cu 13% mai mare trimestru la trimestru.

Prețul aurului a atins un nou record de 2.427 USD/oz (uncie), în luna mai.

Aurul a atins niveluri record în al doilea trimestru, ca urmare a unei combinații de cumpărături continue ale băncilor centrale, investiții OTC puternice și o creștere a intrărilor de ETF-uri de Vest mai târziu în trimestru. Pe de altă parte, mediul de prețuri ridicate și-a afectat consumul de bijuterii. Cererea totală globală de aur, inclusiv investițiile OTC, a fost cu 6% mai mare, calculat anualizat, până la 1.258 tone, precizează WGC.

Cererea de aur a rămas fermă, iar prețurile record au prevalat în piață

Investițiile OTC ( achizițiile extra-bursiere) și ale băncilor centrale au fost decisive, în stabilirea cotațiilor de preț.

Cererea de aur, excluzând OTC, în T2 a scăzut cu 6%, anualizat, până la 929 t, deoarece o scădere bruscă a consumului de bijuterii a depășit câștigurile ușoare din toate celelalte sectoare. Adăugarea investițiilor OTC la cererea totală de aur generează o creștere de 4% a/an la 1.258 t – cel mai mare trimestru al II-lea din seria noastră de date din 2000.

Mediul record al prețului aurului a afectat consumul de bijuterii din T2: volumele au scăzut cu 19% pe an, până la un minim din ultimii patru ani, de 391 de tone.

Cumpărarea netă a aurului de la banca centrală a fost cu 6% mai mare a/a la 184 t, determinată de nevoia de protecție și diversificare a portofoliului.

O scădere minoră de 7 tone a deținerilor globale de ETF de aur în T2, comparativ pozitiv cu scăderea de 21 de tone în T2 2023, a fost cauzată de Ieșiri timpurii considerabile ale profiturilor, dar care au fost urmate de intrări ulterioare, și care sunt încă în curs de creștere.

Investiția OTC de 329 t a fost o componentă semnificativă a cererii totale de aur din T2. Împreună cu cumpărarea continuă a băncii centrale, a contribuit la creșterea prețului la o serie de maxime record în timpul trimestrului.

Oferta totală de aur a crescut cu 4% pe an, până la 1.258 t. Producția mină de 929 t a fost un record pentru al doilea trimestru. Oferta de reciclare a fost cea mai mare pentru un al doilea trimestru din 2012, ca răspuns la creșterea prețului aurului.

Tendințele regionale ale investițiilor au continuat să diverge. Cererea de lingouri, monede și ETF-uri a fost robustă în Est, în comparație cu un declin marcat în Vest. Fluxurile de investiții ETF de Vest au început, totuși, să revină până acum în T3.

Perspective pentru anul 2024: revigorarea fluxurilor de investiții occidentale pentru a echilibra cererea mai slabă a consumatorilor și, potențial, cumpărări mai lente ale băncii centrale față de 2023.