INCREDIBIL. O prietenă a familiei Iohannis vrea să mute statuia lui Decebal din centrul Devei

Publicat: 05 aug. 2024, 08:19, de Ion Teleanu, în Dezvăluiri , ? cititori
Exclusiv
INCREDIBIL. O prietenă a familiei Iohannis vrea să mute statuia lui Decebal din centrul Devei

Printr-un aranjament direct, Primăria Municipiului Deva, condusă până în octombrie 2024 de liberalul Nicolae Florin Oancea, a încredințat proiectul masterplanului de dezvoltare a zonei centrale unei firme condusă de o apropiată liberală a familiei Iohannis care, atenție, vrea să mute statuia lui Decebal.

Primăria municpiului Deva, condusă încă de liberalul Florin Oancea, a încredințat, prin achiziție directă, contra sumei de 270.000 lei, adică circa 55.000 de euroelaborarea masterplanului de dezvoltare urbană a zonei centrale, respectiv Bulevardul Iuliu Maniu, B-dul 1 Decembrie 1918, Bulevardul Decebal, Bulevardul 22 Decembrie precum și Piața Victoria. Dar ce să vezi?

Pe cine deranjează statuia lui Decebal din centrul Devei?

Masterplanul afișat pe site-ul Primăriei Deva, care urmează să fie supus spre aprobare Consiliului Local, prevede mutarea din centrul urbei a două obiective de referință: statuia lui Decebal călare și fântâna muzicală.

Numai că statuia este monument istoric de interes public, iar, surprinzător, reprezentanții Direcției de Cultură din Primăria Deva nici măcar nu au fost consultați în legătură cu o eventuală strămutare. Mai mult, Primăria Deva lucrează de mai mulți ani la elaborarea Planului Urbanistic General, iar în viitorul PUG există propunerea, avizată, atenție, de Ministerul Culturii, ca zona Casei de Cultură să devină ansamblu urban de monumente istorice în forma în care se găsește acum.

Dragoș Anastasiu, omul lui Gheară din siajul lui Iohannis

Dar cui a încredințat edilul liberal al Devei, Florin Oancea, elaborarea acestui master plan prin care se mută statuia lui Decebal? Unei societăți din București controlată de o colegă de partid a edilului din Deva. Este vorba despre firma de proiectare UNITH2B SRL București controlată de Hildegard-Helene Brandl-75% din acțiuni, și Anca Sandu-25%.

Numai că ceea ce se știe mai puțin este faptul că Hildegard-Helene Brandl este partenera de viață a controversatului afacerist Dragoș Anastasiu, omul susținut și promovat de Nicu Gheară (vezi FOTO).

Însă, Dragoș Anastasiu este și un apropiat al președintelului Klaus Iohannis, și împreună cu partenera sa, Hildegard-Helene Brandl, au fost de mai multe ori fotografiați alături de familia prezidențială Carmen și Klaus Iohannis (vezi FOTO).

Practic, masterplanul aflat pe site-ul Primăriei Deva prin care vor fi mutate cele două simboluri ale urbei a fost elaborat de firma unei liberale aflată în anturajul familiei Iohannis. Nu trebuie omis faptul că Hildegard Brandl a candidat, fără succes, în 2016, pe lista PNL București pentru Senat.

De asemenea, partenerul ei, Dragoș Anastasiu, a cochetat mult cu USR și PNL, dar și cu Victor Ponta, erijându-se în mare specialist în turism, unde s-a „remarcat” prin faptul că una dintre firmele controlate de el a luat cea mai mare amendă din România pentru practici anticoncurențiale.

Florin Oancea, pe urmele lui Bolojan

Intenția edilul liberal Florin Oancea de a muta statuile simbol al urbei nu este ceva nou în Transilvania. Și cel mai elocvent exemplu este al fostului primar liberal al Oradei, Ilie Bolojan, în prezent președinte al CJ Bihor, care a aruncat într-un depozit statuia lui Mihai Viteazul pentru a ridica mai multe statui ale Ungariei, din bani publici.

Vezi și: Câte statui ale Ungariei a ridicat, din bani publici, Ilie Bolojan la Oradea

Cine va câștiga în războiul …lui Decebal: actualul edil PNL sau viitorul primar PSD?

Deocamdată, doar Lucian Stanciu, președintele Organizației Patronale din Turism Deva-Hunedoara (OPTDHD) a solicitat scris actualului primar liberal Florin Oancea ca proiectul masterplanului să fie supus dezbaterii publice (vezi documentul în facsimil).

Totodată, va fi interesant de văzut ce atitudine va avea viitorul primar al Devei, Lucian Rus, susținut și promovat de PSD, în prezent secretar de stat la Ministerul Economiei, care răspunde de domeniul turism. Însă, trebuie subliniat că acesta este în relații cordiale tocmai cu Dragoș Anastasiu, partenerul de viață al arhitectei Hildegard Brandl, cea care vrea să mute din centrul Devei simbolul orașului, adică statutuia ecvestră a lui Decebal!