Ucraina propune un scut antirachetă cu România și Polonia: Zelenski discută la NATO despre o coaliție a vecinilor

Publicat: 05 aug. 2024, 14:41, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Ucraina propune un scut antirachetă cu România și Polonia: Zelenski discută la NATO despre o coaliție a vecinilor

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că va discuta cu NATO despre crearea unei coaliții de țări care să ajute la doborârea rachetelor rusești deasupra teritoriului ucrainean. Declarația a fost făcută duminică, 4 august, într-o conferință de presă, conform Kyiv Independent, care citează Interfax Ucraina.

Contextul propunerii

În contextul atacurilor aeriene rusești asupra Ucrainei, rachete și drone rusești au intrat în mai multe rânduri în spațiul aerian al Poloniei și României. Resturi ale acestor aparate au fost găsite pe teritoriile celor două țări NATO, situate la granița cu Ucraina. Atât Varșovia, cât și Bucureștiul au ridicat avioane de vânătoare pentru a-și proteja spațiul aerian, însă acestea nu au fost utilizate pentru a distruge țintele rusești.

Declarațiile președintelui Zelenski

„Trebuie să lucrăm la posibilitatea tehnică de a utiliza avioane de luptă din țările vecine împotriva rachetelor (rusești) care lovesc Ucraina în direcția vecinilor noștri. În primul rând, țările din alianță“, a spus Volodimir Zelenski. El a subliniat că o astfel de mișcare ar reprezenta „o responsabilitate foarte mare”, recunoscând dificultățile pe care le-ar putea întâmpina partenerii. Zelenski a însărcinat diplomații ucraineni să organizeze o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina pentru a discuta această propunere.

Reacții și opoziții

Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a declarat în iulie că Varșovia ia în considerare propunerea Kievului de a doborî rachetele rusești aflate în spațiul aerian ucrainean. Ideea a fost inclusă într-un acord de securitate semnat între Polonia și Ucraina. Cu toate acestea, inițiativa a întâmpinat opoziție în rândul altor membri NATO. Cancelarul german Olaf Scholz a afirmat că doborârea dronelor sau rachetelor rusești deasupra Ucrainei este „în afara oricărei discuții”, iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că un astfel de pas ar putea atrage alianța în conflict.

Situația în România

Recent, pe rețelele sociale au apărut videoclipuri care ar arăta apărarea antiaeriană a României doborând drone rusești în timpul atacurilor asupra Ucrainei. Totuși, Bucureștiul a respins aceste afirmații, conform Kyiv Independent.

Propunerea Ucrainei de a crea o coaliție de apărare antirachetă cu România și Polonia reflectă necesitatea consolidării securității aeriene în regiune, pe fondul escaladării atacurilor rusești. În timp ce inițiativa necesită un consens aliat și o evaluare atentă a riscurilor, discuțiile la nivel NATO vor fi esențiale pentru determinarea viitorilor pași.

Polonia propune doborârea rachetelor rusești deasupra Ucrainei și extinderea scutului antirachetă NATO

Ucraina propune un scut antirachetă cu România și Polonia: Zelenski discută la NATO despre o coaliție a vecinilor

Radoslaw Sikorski, ministrul polonez de Externe, a anunțat că Varșovia ia în considerare o propunere din partea Kievului de a doborî rachetele rusești care se îndreaptă spre teritoriul polonez în timp ce acestea se află încă în spațiul aerian ucrainean. Anunțul, făcut în cadrul unui interviu pentru American Enterprise Institute, a fost preluat de BBC.

Contextul și detaliile propunerii

Propunerea a fost inclusă într-un acord comun de apărare semnat între Polonia și Ucraina, cu ocazia vizitei președintelui Volodimir Zelenski la Varșovia, la începutul săptămânii. Sikorski a explicat că unele rachete rusești lansate din zona Sankt Petersburg traversează Belarus și intră în spațiul aerian polonez timp de aproximativ 40 de secunde înainte de a se îndrepta către țintele lor din Ucraina. „Rachetele rusești pătrund în spațiul nostru aerian. Presupun că din greșeală”, a spus Sikorski, subliniind dilema Poloniei legată de doborârea rachetelor deasupra propriului teritoriu.

Reacția NATO și noua bază de apărare aeriană

În paralel, NATO a anunțat că o nouă bază americană de apărare aeriană din nordul Poloniei, destinată detectării și interceptării atacurilor cu rachete balistice, este gata de misiune. Baza, situată în orașul Redzikowo, face parte dintr-un scut antirachetă NATO mai larg, menit să protejeze aliații împotriva amenințărilor balistice rusești. Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că pregătirea bazei reprezintă un pas important pentru securitatea transatlantică.

Importanța și riscurile inițiativei

Ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a subliniat că orice decizie de a doborî rachetele rusești trebuie să fie luată în consens cu aliații NATO. „O poziție-cheie este cea a Statelor Unite, care sunt destul de sceptice în această chestiune, așa că, cu siguranță, Polonia nu va lua singură o astfel de decizie”, a declarat el pentru TVN.

Marek Swierczynski, un analist în domeniul apărării, a avertizat că propunerea Poloniei s-ar putea dovedi periculoasă fără sprijin solid din partea aliaților, expunând Polonia la riscul unui răspuns rusesc.

Sprijinul militar al Poloniei pentru Ucraina

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, Polonia a oferit Ucrainei 44 de pachete de arme și muniții, inclusiv peste 250 de tancuri, avioane de luptă MiG-29, elicoptere de luptă și sisteme de artilerie, în valoare de peste 4 miliarde de euro. Polonia plănuiește să ofere asistență militară suplimentară Ucrainei în acest an.

Inițiativa Poloniei de a doborî rachetele rusești deasupra Ucrainei și extinderea scutului antirachetă NATO subliniază preocupările crescânde ale aliaților occidentali față de amenințările balistice rusești. Cu toate acestea, implementarea acestei propuneri necesită un consens aliat și o evaluare atentă a riscurilor și beneficiilor implicate.