Jocurile Olimpice 2024: România reprezentată de două atlete de origine kenyană în proba de maraton

Publicat: 05 aug. 2024, 15:51, de Vlad Stefan Orjan, în SPORT , ? cititori
Jocurile Olimpice 2024: România reprezentată de două atlete de origine kenyană în proba de maraton

România a adoptat strategia de naturalizare a sportivilor talentați pentru a îmbunătăți performanțele la competițiile internaționale. La Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, România va fi reprezentată la proba de maraton de două atlete de origine kenyană: Delvine Relin Meringor și Joan Chelimo Melly. Această decizie vine în contextul în care Kenya este recunoscută pentru producerea unora dintre cei mai buni alergători de cursă lungă din lume, iar România nu a avut rezultate notabile în această probă în ultimii ani.

Performanțele atletelor

Delvine Relin Meringor a fost prima sportivă din România calificată la Jocurile Olimpice de la Paris, asigurându-și biletul pentru competiție încă din martie anul trecut, când a terminat pe locul 3 maratonul de la Barcelona. Ea a încheiat cursa în 2 ore, 20 de minute și 48 de secunde, acesta fiind al doilea cel mai bun timp din istoria României în proba de maraton. Meringor a fost depășită doar de Zeineba Yimer Worku (Etiopia) și Selly Chepyego (Kenya).

Joan Chelimo Melly, născută în 1990 în Kenya, a declarat recent că alergatul este singurul lucru pe care știe să îl facă. A început să concureze în competiții de 1.500 de metri în perioada școlară și a câștigat numeroase competiții internaționale, inclusiv semimaratoane în Spania și Franța. Antrenându-se adesea în Kenya, Melly a obținut locul 2 la semimaratonul de la Campionatele Europene de Atletism de la Roma, Italia, ceea ce îi oferă încredere pentru o evoluție bună la Jocurile Olimpice de la Paris.

Joan Chelimo Melly

Contribuția atletelor de origine kenyană

Pe lângă Meringor și Melly, și Stella Rutto, o altă sportivă de origine kenyană, va reprezenta România la Jocurile Olimpice 2024, în proba de 3.000 de metri obstacole. Aceste atlete aduc un plus considerabil echipei României, sporind șansele de a obține rezultate remarcabile la competiția de la Paris.

Naturalizarea sportivilor de top este o strategie care și-a dovedit eficiența, iar Delvine Relin Meringor și Joan Chelimo Melly reprezintă exemple clare ale succesului acestei abordări. Cu performanțe notabile deja înregistrate, cele două atlete de origine kenyană aduc speranțe pentru medalii și pentru îmbunătățirea reputației României în atletismul internațional.