Dosarul Coldea: Trecerea de la un judecător la altul și ultimele dezvăluiri în cazul controlului judiciar
Evoluția dosarului privind plângerea împotriva prelungirii controlului judiciar pe cauțiune pentru generalul Florian Coldea a fost deosebit de dinamică. În doar două săptămâni de la începutul examinării acestei cauze, doi judecători au încercat să se dezvăluie de acest caz, conform Jurnalul Național.
Inițial, cazul urma să fie soluționat de Claudia Jderu, dar la scurt timp după ce a amânat pronunțarea, președintele Curții de Apel București a schimbat decizia privind constituirea completurilor de vacanță. Ca urmare, dosarul a fost redistribuit la judecătoarea Monica Constantinescu. Însă, Monica Constantinescu este implicată în apelul în care Laura Kovesi l-a trimis în judecată pe denunțătorul lui Florian Coldea, omul de afaceri Cătălin Hideg, ceea ce a determinat-o și pe aceasta să solicite să se retragă din dosar. Astfel, procesul va fi soluționat astăzi de al treilea judecător, Andrei Buliga, cunoscut pentru achitarea chirurgului Mircea Beuran și pentru admiterea cererii de liberare condiționată a lui Liviu Dragnea.
Dosarul, înregistrat sub numărul 4664/2/2024, a fost depus la instanță pe 17 iulie 2024. Inițial repartizat Completului 5 Drepturi și Libertăți, condus de judecătoarea Claudia Jderu, acesta a fost amânat pentru 9 iulie 2024, cu scopul de a-i oferi lui Florian Coldea timp pentru a studia dosarul de urmărire penală.
Conform Deciziei nr. 9038 din 5 iunie 2024 a președintelui Curții de Apel București, „dosarele de competența judecătorului de drepturi și libertăți, amânate în mod excepțional, vor continua să fie soluționate de judecătorul de drepturi și libertăți învestit prin repartizare aleatorie.”
Pe 26 iulie 2024, președintele Curții de Apel București a emis o nouă Decizie, nr. 11739/2024, care a modificat decizia anterioară. Aceasta stipulează că „dosarele repartizate în perioada vacanței judecătorești completelor de vacanță, respectiv completului de drepturi și libertăți, completului de apel, completului de fond și de cameră preliminară, dar și completului de contestații, în situația în care se amână, urmează a fi soluționate de completul corespunzător din ziua noului termen acordat, conform planificării aprobate pentru perioada vacanței judecătorești, cu respectarea funcției judiciare.”
Astfel, dosarul a ajuns la Completul de Drepturi și Libertăți C12 – Continuitate, adică la judecătoarea Monica Constantinescu. Aceasta este implicată în apelul dosarului în care Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, l-a trimis în judecată pe denunțătorul lui Coldea, Cătălin Hideg, și pe compania acestuia, SC Sanimed Impex SRL. Este vorba despre dosarul pentru care Hideg a apelat la gruparea generalilor și a încheiat un contract de asistență juridică cu casa de avocatură a lui Doru Trăilă. Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă au fost puși sub control judiciar pe cauțiune în legătură cu acest contract.
Judecătoarea Monica Constantinescu a fost și parte a completului care l-a condamnat pe colonelul Daniel Dragomir la o pedeapsă de 3 ani și 10 luni de închisoare, după ce, anterior, Dragomir fusese achitat la Tribunalul București. Pe 29 iulie 2024, Constantinescu a solicitat sesizarea președintelui Secției I Penale a Curții de Apel București pentru desemnarea unui judecător competent să soluționeze cauza și, dacă este cazul, sesizarea președintelui Curții de Apel București pentru reglementarea situației, conform Încheierii Penale F/D.L. din Camera Preliminară din aceeași dată.
Astfel, dosarul lui Coldea a fost repartizat unui al treilea complet, Completul C5 de Drepturi și Libertăți, care a stabilit ca termen de soluționare a plângerii pentru astăzi, 6 august 2024, începând cu ora 10:00. Acest complet include judecătorul Andrei Buliga, cunoscut pentru achitarea chirurgului Mircea Beuran în dosarul de mită și pentru admiterea cererii de liberare condiționată a lui Liviu Dragnea.
Gruparea Generalilor solicită revocarea controlului judiciar, având în vedere că, pe 15 iunie, DNA a extins urmărirea penală față de Florian Coldea, Dumitru Cocoru, Doru Trăilă și afaceristul Dan Tocaci, pentru trafic de influență și constituirea unui grup infracțional organizat. Procurorii susțin că, în 2023, Coldea, Cocoru și Trăilă au pretins suma de 600.000 de euro plus TVA de la primarul orașului Rovinari, sugerând că pot influența magistrații pentru a emite hotărâri favorabile edilului, care era cercetat într-un dosar penal de EPPO. Primarul ar fi plătit parțial aproximativ 234.000 de euro. În același timp, inculpații ar fi folosit o societate de avocatură pentru a transfera banii primiți de la beneficiarii presupusului trafic de influență către societăți de consultanță pe care le controlează, creând aparența de legalitate a acestui circuit financiar prin încheierea unor contracte de asistență juridică și consultanță.