Noile valori ale pensiilor: Cum vor fi comunicate schimbările pensionarilor

Publicat: 06 aug. 2024, 09:51, de Andrei Ceausescu, în SOCIAL , ? cititori
Noile valori ale pensiilor: Cum vor fi comunicate schimbările pensionarilor
Foto: puterea.ro

Deciziile referitoare la noile valori ale pensiilor, după recalculare, vor fi tipărite și trimise către Poșta Română până pe 15 august, iar documentele vor fi înmânate pensionarilor cel târziu la sfârșitul lunii curente. Cuantumul pensiei este determinat prin înmulțirea valorii punctului de referință cu numărul total de puncte acumulate de către asigurat.

Conducerea Casei Naționale de Pensii a anunțat că distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor va avea loc între 15 și 31 august. Poștașii vor livra documentele exclusiv titularilor acestor drepturi, iar pensionarii sunt obligați să semneze la primire. Cei care nu se află acasă vor putea ridica documentele de la sediile poștale și ulterior de la Casele teritoriale de pensii. În cazul în care recalcularea conduce la o pensie mai mică, beneficiarii vor păstra suma cea mai avantajoasă conform legislației în vigoare.

De asemenea, Casa Națională de Pensii a informat că după această etapă, până la data de 15 septembrie, va începe distribuirea pensiilor. Pensionarii vor avea apoi șase luni, până în luna februarie a anului viitor, pentru a depune o adeverință, în cazul în care doresc includerea în pensie a veniturilor nepermanente obținute înainte de aprilie 2001, precum primele, sporurile, acordul global, plata cu ora sau al 13-lea salariu. Aceste adeverințe trebuie să conțină numărul de înregistrare, ștampila unității, datele de identificare ale solicitantului, specialitatea avută în timpul activității, denumirea sporurilor, suma primită, precum și temeiul acordării acestora. Pentru veniturile contributive care nu erau luate în considerare anterior, noua Lege a Pensiilor prevede recunoașterea acestor drepturi, conform HG nr. 181/2024.

Pentru informațiile referitoare la perioadele după aprilie 2001, nu este necesară prezentarea documentelor justificative pentru veniturile nepermanente, deoarece aceste date sunt deja înregistrate în bazele de date electronice. Pensionarii trebuie să obțină de la angajatori adeverințe cu privire la sporurile nepermanente, respectând formatul specificat în Anexa nr. 6 din Legea 360/2023. În cazul în care angajatorii nu mai sunt activi, pensionarii trebuie să se adreseze deținătorilor de arhive. După 1 septembrie 2024, adeverințele pot fi depuse ulterior la dosarele de pensii, fără o dată limită, iar drepturile rezultate din aceste documente noi vor fi acordate începând cu data de întâi a lunii următoare.

Pensionarii care nu au avut venituri nepermanente nu sunt obligați să prezinte adeverințe la Casele de Pensii. Lista cu veniturile nepermanente este disponibilă aici, în timp ce lista cu veniturile permanente poate fi consultată aici. Este important de menționat că veniturile nepermanente sunt luate în considerare doar dacă sunt susținute de adeverințe conform modelului din Anexa 6 la lege.