Apare cardul de sănătate virtual! Când ar urma să fie gata și cum va funcționa

Publicat: 06 aug. 2024, 10:38, de Andrei Ceausescu, în SOCIAL , ? cititori
Apare cardul de sănătate virtual! Când ar urma să fie gata și cum va funcționa

Până în septembrie anul viitor, românii ar urma să poată folosi cardul de sănătate în format virtual. O aplicație va fi disponibilă pentru a permite utilizarea cardului de sănătate în variantă digitală și va genera un cod QR ce poate fi scanat de medici cu ajutorul unui telefon mobil.

Este de remarcat că primele aplicații pe platforma guvernamentală de cloud vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an. Obiectivul pentru anul viitor este de a dezvolta 60-70 de aplicații menite să simplifice proceduri precum obținerea buletinului, a permisului de conducere sau a diferitelor tipuri de certificate. Aceste informații au fost comunicate de către ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, în cadrul Maratonului Inteligența Artificială în Economie, organizat de Profit News TV.

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, lucrează la dezvoltarea Portalului Digital Unic al României (PDURo), care va permite cetățenilor români accesul la documente de identitate și cardul național de sănătate în format digital de pe dispozitive precum telefonul, tableta sau laptopul. Contractul în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro, atribuit în luna martie a acestui an, trebuie să fie funcțional până în septembrie 2025. Echipa care se ocupă de aplicația unică a statului a luat în considerare și posibilitatea creării cardului de sănătate în format digital, având în vedere costurile semnificativ mai reduse în comparație cu emisia fizică a acestuia, și pentru a evita necesitatea unor noi investiții în dispozitive incompatibile. Astfel, conform informațiilor oficiale, se va implementa un cod QR care poate fi scanat folosind aceeași aplicație, pentru a simplifica procesele.