Bursa de la București dă semne de revenire. Panica s-a atenuat, dar incertitudinea rămâne, după prăbușirea de luni

Publicat: 06 aug. 2024, 10:55, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Bursa de la București dă semne de revenire. Panica s-a atenuat, dar incertitudinea rămâne, după prăbușirea de luni

Învestitorii la Bursa de Valori București (BVB) au mai scăpat de panica prăbușirii indicilor bursieri, după evoluțiile catastrofale de luni, de pe piețele financiare internaționale, însă incertitudinile se mențin.

Bursa a recupert, în debutul şedinţei de marţi, pierderile de luni, după scăderea de 3,6% de luni a principalului index BET.

Azi, indicele principal al bursei a crescut cu 2,2%. până la 2,24 la sută, la 18.155 de puncte.

Acţiunile OMV Petrom s-au apreciat cu 3,2%, Banca Transilvania 3%, Hidroelectrica 0,8%.

Toate cele 20 de acţiuni din componența BRT sunt pe plus. MedLife creşte cu 6,2%, Purcari 5%, Digi 4%, Petrom şi One United aproape 4%, Banca Transilvania şi Romgaz 2%.

La 30 de minute de la deschiderea pieței niciun simbol din cele 20 ale indicilor din BET era pe minus.

Rulajul pe acțiuni a fost de 15.831.174 lei (3.180.930 euro), fiind tranzacționate un total de 3.145 acțiuni, la un volum de piață, de 7.601.533 de cereri și oferte.

Rulajul total pe acțiuni, obligațiuni, drepturi de tragere, fonduri inchise, EFT, certificate si warrants, a fost de 18.191.620 lei (5.655.211 euro)

Indicele BET Plus, care arată evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni cotate la BVB, era în creștere cu 2,23 la sută.

Indicele Blue-Chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de tituri, era, de asemenea, pe plus, cu 2,01 la sută, iar reperul randament al fondurilor de investițiii BET-BK crescuse cu 2,09 la sută.

Indicele BET-FI, al societăților de investiții financiare, era tot pe plus, cu 0,14 la sută.

Indicele BET-NG, al companiilor din energie și utilități, înregistra o creștere de 2,07 la sută.

Noul indice al pieței, introdus din 29 iulie, BET EF, era pe plus cu 1,90 la sută.

Și burele internaționale au recuperat din pierderile de luni. Dinamica recuperărilor de la începutul şedinţei de marţi de pe bursele la nivel mondial este dată de Bursa de Valori din Japonia, de acolo de unde de altfel a şi început valul de scăderi dat de majorarea dobânzii cheie, de către Banca Centrală a Japoniei.

Valul de scădere a fost amplificat şi de înrăutăţirea condiţiilor economice din SUA, cea mai mare economie la nivel mondial.

Acţiunile japoneze au crescut cu 10-12% după prăbuşirea de 12% de luni, pieţele europene se pregătesc să deschidă pe verde în timp ce peste Ocean indicii futures indică pentru moment o deschidere pozitivă.

Ce a produs „seismul” de pe bursele internaţionale. Cele trei evenimente masive din piaţă care au speriat investitorii

Bursele internaţionale au fost „zguduite” peste noapte, iar scăderile masive au activat până şi sistemele automate de prevenire a panicii de pe piaţă, situaţia fiind, cel mai probabil, efect al deciziei miliardarului Warren Buffet de a vinde mare parte din acţiunile Apple pentru a aduna numerar, arată analiştii XTB.

Conglomeratul american Berkshire Hathaway, condus de legendarul investitor Warren Buffett, şi-a publicat rezultatele trimestriale în acest weekend. Rezultatele au fost tradiţional bune, dar au venit la pachet cu informaţii neaşteptate pentru piaţă. Prima este aceea potrivit căreia compania a redus semnificativ cea mai mare poziţie investiţională în Apple. Până recent, aceasta constituia aproximativ jumătate din portofoliul de investiţii al companiei.

De menţionat este că Buffett şi echipa sa au vândut peste 10% din acţiunile Apple în primul trimestru al acestui an. La acel moment, Buffett a declarat că, în opinia sa, Apple este încă cea mai bună afacere din lume – chiar mai bună decât American Express sau Coca-Cola. De asemenea, el a adăugat că se aşteaptă la creşterea taxelor în SUA, motiv pentru care vinde acţiuni.

Acum, în al doilea trimestru, Buffett a vândut aproximativ jumătate din restul poziţiei, astfel încât Apple va reprezenta acum aproximativ 20% din valoarea portofoliului, în timp ce Bank of America ocupă locul secund cu aproximativ jumătate din greutatea portofoliului Berkshire.

Acţiunile Apple sunt aproape de maximele istorice, în ciuda faptului că compania trece printr-o perioadă dificilă. În ultimele trimestre, Apple a stagnat, iar în domeniul AI probabil nu va avea performanţe remarcabile, explică analiştii XTB.

Buffett are 277 miliarde de dolari în numerar, pe care îi pune la muncă

Un alt aspect interesant al rezultatelor este că Berkshire Hathaway deţine o sumă record de numerar. Compania acumulează numerar de mult timp, iar acum valoarea a sărit la 277 miliarde, în principal datorită vânzării de acţiuni Apple.

Portofoliul de investiţii al Berkshire este, în prezent, la o valoare aproximativ egală, astfel încât compania are aproximativ jumătate din banii săi în acţiuni şi cealaltă jumătate în numerar.

O astfel de atitudine defensivă pe termen lung poate indica faptul că Buffett aşteaptă sosirea unei crize mai mari sau a unei corecţii, în care ar folosi aceşti bani pentru a cumpăra acţiuni la preţuri mai mici.

Pieţele de acţiuni au fost recent la maximele lor, iar Buffett însuşi a spus că nu vede multe oportunităţi pe piaţă şi că nu îl deranjează să deţină mai mult numerar.