Record de Buzău – tomată de peste 1,2 kg

Publicat: 06 aug. 2024, 22:38, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Agricultura , ? cititori
Record de Buzău - tomată de peste 1,2 kg
Foto: SCDL Buzău

O tomată din soiul Beefsteak a stabilit un nou record. Aceasta a atins greutatea impresionantă de 1.220 de grame, comparabilă cu cea a unui pepene galben. Fructul este cultivat la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău.

Dacă în anul 2023 recordul Beefsteak  era de 1.100 de grame, anul acesta o tomată din același soi a atins greutatea impresionantă de 1.220 de grame.

Specialiștii de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău continuă lucrările de ameliorare pentru creșterea greutății fructelor și a producției unei linii de tomate.

Conform cercetătoarei Elena Barcanu, această linie de tomate, studiată de mai mulți ani, face parte din familia tomatelor cărnoase și a fost obținută din semințe oferite de persoane în vârstă.

În fiecare an, se înregistrează progrese în mărimea și greutatea fructelor. Anul acesta, un record a fost stabilit cu o tomată de 1.220 grame, depășind recordul de anul trecut de aproximativ 1.100 grame. Specialiștii intenționează să extragă semințele din aceste fructe record pentru a încerca o nouă tehnologie de cultură, cu scopul de a spori și mai mult greutatea și producția fructelor.

Tomatele din această linie sunt caracterizate de un gust dulce, specific varietății Beefsteak, și se aseamănă la gust cu tomatele Hera, cultivate de asemenea la SCDL Buzău.

Cercetările se concentrează pe determinarea numărului de fructe mari pe care o plantă le poate produce și pe îmbunătățirea constantă a caracteristicilor acestui soi.