Secretarul general al Guvernului, despre investițiile în sectorul energetic: Sunt foarte importante şi trebuie accelerate

Publicat: 06 aug. 2024, 18:05, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Secretarul general al Guvernului, despre investițiile în sectorul energetic: Sunt foarte importante şi trebuie accelerate

Marți, secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, împreună cu Alina Jalea, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului, au vizitat compania Prime Batteries Technologies, o firmă cu capital majoritar românesc, specializată în producția de baterii pentru stocarea energiei.

Într-un comunicat de presă emis de Guvern, se subliniază că investițiile în producția de energie verde și dezvoltarea capacităților de stocare a acesteia reprezintă o prioritate pentru Executiv. Această vizită a fost coordonată de Vicențiu Ciobanu, director general și co-fondator al companiei Prime Batteries Technologies.

Secretarul general al Guvernului, despre o companie celebră

Prime Batteries Technologies deține singura fabrică din Europa specializată în baterii pentru aplicații industriale și stocarea energiei, fiind unul dintre cei cinci producători majori europeni de baterii Litiu-Ion. Fabrica, situată în Cernica, are o capacitate de producție anuală de 0,2 GWh, cu planuri ambițioase de extindere la peste 2 GWh în următorii doi ani, și la încă 6 GWh pe termen mediu.

”Având capital majoritar românesc, compania deţine singura fabrică de baterii specializată din Europa pentru aplicaţiile industriale şi stocarea de energie şi este unul dintre cei cinci producători majori europeni de baterii Litiu-Ion.

Vizita a fost coordonată de Vicenţiu Ciobanu, director general, administrator şi acţionar/membru fondator al companiei”, a transmis Executivul.

Din 2016, compania proiectează, produce și comercializează baterii Litiu-Ion și pachete de baterii personalizate. Acestea sunt folosite pentru stocarea energiei produse din surse regenerabile, precum și pentru vehicule electrice, utilaje portuare, vehicule de agrement, mașini agricole și ambarcațiuni maritime.

În aprilie 2024, Prime Batteries, în colaborare cu Monsson, a inaugurat cea mai mare capacitate de stocare din România, în cadrul Parcului Eolian Mireasa din județul Constanța. Această unitate, parte a unui proiect hibrid fotovoltaic-eolian-baterii, are o putere instalată de 24 MWh și este un proiect inovativ, aflat în proces de brevetare, realizat cu baterii produse local. Acesta este doar începutul, urmând ca în 2024-2025 să se ajungă la o capacitate totală de 216 MWh.

“Investiţiile în sectorul energetic sunt foarte importante şi trebuie accelerate. Există în acest moment contracte semnate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi Fondul pentru Modernizare, cred că vorbim de peste 1,5 miliarde de euro.

Nevoia de stocare este foarte mare în sistemul energetic românesc, cu atât cu cât creşte ponderea de energie verde. România poate avea un viitor verde şi sustenabil, iar Guvernul României face paşii necesari pentru adaptarea legislaţiei din domeniu pentru ca investitorii străini şi autohtoni să poată avea condiţiile necesare dezvoltării de noi capacităţi de producţie a energiei solare şi eoliene, dar şi a capacităţilor de stocare”, a declarat Mircea Abrudean.