Anunț important pentru toți românii. Nu pot vinde sau cumpăra nimic dacă au datorii la fisc

Publicat: 06 aug. 2024, 20:02, de Corina Oprea, în SOCIAL , ? cititori
Anunț important pentru toți românii. Nu pot vinde sau cumpăra nimic dacă au datorii la fisc
Anunț important pentru toți românii. Nu pot vinde sau cumpăra nimic dacă au datorii la fisc

Conform celui mai recent proiect al Ministerului Finanțelor, vânzătorii de imobile vor fi obligați să-și achite toate datoriile către fisc înainte de finalizarea oricărei tranzacții. Aceeași regulă se va aplica și în cazul donării unei proprietăți.

Ce facem cu datoriile de la fisc

Astfel, tranzacțiile imobiliare vor putea avea loc doar dacă, până în momentul încheierii acestora, proprietarii au plătit toate obligațiile fiscale. În plus, Fiscul va primi o copie a actului de proprietate pentru a putea pune sechestru pe aceasta în cazul în care există datorii restante. Donațiile de proprietăți vor fi permise doar dacă donatorul nu are datorii la stat.

Economiștii consideră că această lege poate avea efecte pozitive, dar nu va fi eficientă pentru toată lumea. Christian Năsulea, profesor de economie, a explicat că persoanele cu datorii mari la stat, rezultate din fraude financiare de amploare, nu vor reuși să-și achite impozitele necesare pentru obținerea certificatului fiscal necesar vânzării unui imobil. El a subliniat că statul român nu va reuși să recupereze sumele mari datorate de evazioniști sau falimentari prin această măsură.

„Dacă cineva are extrem de multe datorii la stat, pentru că a fost implicat într-o fraudă la nivel înalt cu foarte mulți bani, nu o să apuce să-și plătească impozitele pentru că are nevoie de certifical fiscal pentru vânzarea unui imobil.

Nu din asta va ajunge statul român să-și recupereze sumele de bani foarte mari care sunt datorate de cei care sunt în situații de evaziune sau faliment, din cauza că nu și-au putut plăti taxe în valori foarte mari”, a explicat pentru Stiri pe surse.

Daniel Crainic, director de marketing la o agenție imobiliară, a evidențiat că fără acest certificat fiscal, vânzările de imobile nu vor putea fi realizate. El a explicat că pentru a vinde o proprietate, este necesar acest certificat care atestă că nu există datorii:

„Practic, fără acest certificat nu vei putea vinde. Ca să vinzi trebuie să ai acest certificat care atestă că ai datorii zero. Prin urmare, nu vei putea pasa, sau lăsa moștenire sau da mai departe aceste datorii unui alt proprietar, pentru că, nu vei putea vinde”

Astfel, nu va fi posibil să se transfere datoriile fiscale unui nou proprietar, ceea ce va împiedica tranzacțiile imobiliare în cazul în care vânzătorul are datorii.

În acest an, prețurile locuințelor au crescut cu 14%, în timp ce cererea a înregistrat o creștere de 9%, iar oferta a scăzut cu 6 procente. În primul trimestru al anului, s-au vândut peste 50.000 de imobile. Această dinamică a pieței imobiliare subliniază importanța reglementărilor fiscale clare și a impactului pe care acestea îl pot avea asupra tranzacțiilor.