Adevărul despre averea și trecutul politic al tatălui lui Ceaușescu

Publicat: 06 aug. 2024, 20:39, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în NECONVENTIONAL , ? cititori
Adevărul despre averea și trecutul politic al tatălui lui Ceaușescu
Foto: evenimentulistoric.ro

Un raport publicat recent dezvăluie că Nicolae Ceaușescu provenea, de fapt, dintr-o familie de „chiaburi”, conform standardelor Partidului Comunist. Pe deasupra, tatăl său, Andruță Ceaușescu, era un țăran înstărit și fost membru al Partidului Liberal. Mai mult decât atât: la un moment dat a ocupat și fotoliul de primar în satul natal.

Propaganda comunistă a încercat să prezinte familia lui Nicolae Ceaușescu ca fiind „săracă” și „oprimată de capitalism”, pentru a întări imaginea „marelui cârmaci” ca fiind de origine „sănătoasă”.

Conform cercetărilor, Andruță Ceaușescu deținea aproximativ 10 hectare de pământ și avea o gospodărie bine înzestrată, poziționându-se astfel printre țăranii înstăriți. În realitate, el ar fi fost considerat „chiabur” – un termen folosit pentru a desemna țăranii cu averi considerabile, adesea vizați de regimul comunist pentru colectivizare.

Pentru a evita repercusiunile regimului și pentru a proteja imaginea publică a fratelui său Nicolae, Ilie Ceaușescu a falsificat documentele în 1949, reducând averea părinților săi la doar patru hectare și ștergând orice mențiune despre animalele deținute și afacerile familiei. Andruță Ceaușescu a avut, de asemenea, un mic magazin în sat, care a falimentat din cauza pasiunii sale excesive pentru băutură și a problemelor financiare.

Deși Andruță Ceaușescu era un liberal convins și un politician de succes în perioada interbelică, regimul comunist l-a lăsat la marginea societății, neimplicându-se în noile ideologii. Andruță a fost cunoscut pentru comportamentul său excentric și, în ciuda statutului său, a continuat să-și afirme influența locală într-un mod controversat.

Aceste dezvăluiri întăresc imaginea deja cunoscută asuprastrategiei de propaganda a regimului Ceaușescu și asupra modului în care imaginea sa a fost minuțios construită pentru a fi pusă în concordanță cu idealurile comuniste.