Ministrul Finanțelor revine cu precizări despre pensiile majorate

Publicat: 06 aug. 2024, 22:53, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ECONOMIE , ? cititori
Ministrul Finanțelor revine cu precizări despre pensiile majorate

„Nu există probleme pentru asigurarea resurselor financiare”, transmite ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

„Impactul este bugetat și cuprins în bugetul de stat. Nu există probleme pentru asigurarea resurselor financiare. Noi, pe de altă parte, trebuie să fim atenți la încasarea veniturilor. Din acest motiv facem demersuri, pentru ca îmbunătățirea să fie pozitivă”, a spus ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, la un post de televiziune.

Conducerea Casei Naționale de Pensii anunță că distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor se va desfășura între 15 și 31 august.

Poștașii vor înmâna documentele doar titularilor acestor drepturi, iar pensionarii au obligația să semneze de primire. Cei care nu vor fi acasă le vor putea ridica de la sediile poștale și apoi de la Casele teritoriale de pensii.

Cuantumul pensiei se stabileşte prin înmulţirea valorii punctului de referinţă cu numărul total de puncte realizate de către asigurat.

Dacă la recalculare pensia este mai mică decât înainte, beneficiarii vor rămâne cu pensia cea mai avantajoasă. Tot Casa Națională de Pensii a precizat că după această etapă și până pe 15 septembrie urmează livrarea pensiilor.

După aceea, beneficiarii au un termen de șase luni, respectiv până în februarie anul viitor, să depună adeverințele de rigoare, dacă doresc valorificarea și includerea în pensie a veniturilor nepermanente obținute înainte de aprilie 2001, cum sunt primele, sporurile, acordul global, plata cu ora sau al 13-lea salariu.