Cine este noul lider al Hamas

Publicat: 07 aug. 2024, 07:41, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Cine este noul lider al Hamas
Yayha Sinwar, noul lider Hamas

Mişcarea palestiniană Hamas l-a desemnat, marţi, pe Yahya Sinwar drept liderul organizației, în urma asasinării fostului lider Ismail Haniyeh la Teheran, în 31 iulie.

Ales în februarie 2017 în fruntea organizației Hamas în Fâşia Gaza, Yahya Sinwar se află printre susţinătorii unei linii dure. În vârstă de 61 de ani, Sinwar a petrecut 23 de ani în închisori israeliene, înainte de a fi eliberat în 2011, în cadrul unui schimb de deținuți.

Născut la Khan Younis, orașul din sudul Fâșiei Gaza, el s-a alăturat Hamas la momentul creării sale, în 1987, anul primei Intifada, o revoltă generală a populației palestiniene. El a înfiinţat apoi Majd, serviciul de securitate internă al Hamas.

Fost comandat de elită în cadrul brigăzilor al-Qassam și presupus creier al atacului din 7 octombrie, el este căutat de Israel și plasat pe lista americană a „terorștilor internaționali”.

Yahya Sinwar își efectuează deplasările în cel mare secret. El nu a mai apărut în public după 7 octombrie anul trecut.

Alegerea sa este un semnal al organizației în ceea ce privește acțiunile sale viitoare. Alegerea unui reprezentant al liniei dure arată că, probabil, organizația dorește să continue acțiunile pe această direcție. Așadar, numirea sa este de natură să stingă speranțele de pace în zonă.