Statul mafiot la momentul judecății: Cazul Ionel Cruț, colaborator infiltrat între traficanții de țigări
România se confruntă cu un colaps al mecanismelor dreptății, ilustrat perfect de cazul Ionel Cruț. Acesta, un colaborator infiltrat între traficanții de țigări din județul Suceava, a ajuns să fie acuzat și judecat alături de cei pe care îi investiga.
„În România este foarte greu de delimitat unde încep instituțiile statului și unde se termină sistemul mafiot. Părerea mea este că se întrepătrund,” a declarat Ionel Cruț, subliniind complexitatea și corupția din cadrul instituțiilor de justiție românești.
Timp de aproape doi ani, Cruț a lucrat sub autorizarea procurorilor pentru a obține dovezi împotriva traficanților de țigări. Activitatea sa era documentată și coordonată strict prin ordonanțe de autorizare și procese verbale. Însă, în 2017, totul a luat o întorsătură neașteptată când a fost trimis în judecată alături de cei pe care îi investiga.
Inițial, Cruț a crezut că acuzațiile sunt rezultatul unei erori birocratice, dar a realizat curând că este vorba de mai mult decât atât. Procurorii care-l acuzau de complicitate la contrabandă păreau să aibă alte interese decât cei care l-au autorizat să se infiltreze. Aceasta situație arăta o divizare profundă în sistemul de justiție, unde unii încercau destructurarea grupărilor mafiote, iar alții păreau să saboteze acest proces, conform investigației recorder.ro.
Cruț a început să suspecteze că acuzațiile împotriva sa aveau ca scop eliminarea sa dintr-un dosar sensibil, care implica nu doar traficanți, ci și polițiști de frontieră ce sprijineau contrabanda. Procesul care a urmat a fost lung și plin de ambiguități, iar Cruț a fost deconspirat, fiind nevoit să fugă din țară de teama răzbunării contrabandiștilor.
În ciuda eforturilor sale de a obține justiție, Ionel Cruț a fost ignorat de instituțiile care ar fi putut să oprească abuzul judiciar împotriva sa. Povestea sa a fost prezentată în investigația „Misiune sub acoperire pentru statul mafiot”, publicată de Recorder în mai 2022, vizionată de peste 3,5 milioane de oameni.
Recent, Ionel Cruț a aflat verdictul judecătorilor în dosarul său. Verdictul, care nu doar că afectează o persoană, ci și subliniază problemele sistemice din cadrul justiției românești, este un semnal de alarmă asupra corupției și disfuncționalităților din România.