ANRE a amendat furnizorul de gaze Engie cu 320.000 lei. Au fost identificate nereguli de facturare
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat recent că a sancționat cu o amendă de 320.000 lei furnizorul Engie Romania SA, în urma unor controale efectuate între 25 octombrie 2023 și 25 iunie 2024. Aceste controale au relevat că Engie Romania nu a respectat prevederile legale privind facturarea la prețul final minim.
ANRE, controale aspre la furnizorii de gaze naturale
ANRE a desfășurat controale la mai mulți furnizori licențiați de gaze naturale, printre care și Engie Romania SA, E.ON Energie Romania SA și Premier Energy SRL. În urma acestor investigații, Engie Romania SA a fost nevoită să corecteze facturile și să returneze sumele încasate în mod incorect, conform unui comunicat transmis de agenția de presă Agerpres.
Controlul a scos la iveală faptul că Engie Romania SA a emis facturi pentru anumite categorii de clienți non-casnici în perioada 1 iunie 2023 – 30 septembrie 2023, încălcând prevederile art. 2 alin. (4) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 27/2022. Conform acestei ordonanțe, furnizorii de energie electrică și gaze naturale trebuie să factureze clienților finali la prețul minim dintre prețul final maxim prevăzut, prețul contractual și prețul final calculat conform prevederilor legale.
„S-a constatat că societatea Engie Romania SA a emis, pentru anumite categorii de clienţi non-casnici, facturile aferente consumului de gaze naturale din perioada 1 iunie 2023 – 30 septembrie 2023, cu încălcarea prevederilor art. 2 alin. (4) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, cu modificările şi completările ulterioare, (OUG nr. 27/2022), conform cărora:
„4) Pentru clienţii prevăzuţi la art. 1 alin. (1) şi (2), preţul final facturat de către fiecare furnizor de energie electrică/gaze naturale este valoarea minimă dintre: a) preţul final maxim prevăzut la art. 1 alin. (1) şi/sau (2); b) preţul contractual; c) preţul final calculat conform prevederilor art. 5 şi 6, în cazul gazelor naturale”, se menţionează în comunicat.
ANRE a continuat verificările și la alți furnizori de energie electrică, precum Electrica Furnizare SA, PPC Energie Muntenia SA (fostă Enel Energie Muntenia SA), PPC Energie SA (fostă Enel Energie SA), E.ON Energie Romania SA și Premier Energy Furnizare SA (fostă CEZ Vânzare SA). Acțiunile de control au vizat respectarea obligațiilor legale în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 octombrie 2023, conform OUG nr. 27/2022.
În urma acestor verificări, ANRE a constatat că nu au fost încălcate reglementările legale la E.ON Energie Romania SA și Premier Energy SRL. Cu toate acestea, controlul la PPC Energie SA urmează să fie finalizat în cursul lunii august 2024.
Sumele rezultate din sancțiunile aplicate de ANRE vor fi direcționate integral către bugetul de stat, contribuind astfel la veniturile publice.