Când dispar centralele de apartament din București. Alexandru Hazem Kansou, consilier general: Nu poți să-i impui unui român să-și dea centrala jos
Alexandru Hazem Kansou, consilier general ales și viitor city-manager al Sectorului 4, a explicat că eliminarea centralelor de apartament ar trebui să se facă doar atunci când primăria poate garanta un sistem centralizat de termoficare eficient.
Când vor fi interzise centralele de apartament
Kansou a explicat că românii nu pot fi obligați să renunțe la centralele de apartament fără a li se oferi soluții viabile și sustenabile pentru încălzire. El a menționat că, deși centralele de apartament sunt poluante, acestea au devenit necesare din cauza ineficienței sistemului centralizat de termoficare.
El a subliniat că autoritățile trebuie mai întâi să îmbunătățească și să finalizeze sistemul centralizat de încălzire pentru a putea impune eliminarea centralelor de apartament.
„Da, centralele de apartament poluează. Dar hai să ne aducem aminte cum am ajuns șefii centralelor de apartament. Am ajuns aici din lipsa sistemului centralizat care să funcționeze. Tu (primăria – n.r.) trebuie să-ți termini sistemul tău centralizat, atunci poți să impui ca românii să-și dea jos centralele de apartament.
Este adevărat, ele poluează, sunt un factor de poluare. Dar orice centrală poluează. Ar fi bine să fie înlocuite. Dar nu poți să-i impui unui român să-și dea centrala jos, fără să-i dai garanția că are apă caldă, sau iarna cu ce să spele copiii. Eu nu sunt împotrivă.
Consider că la un moment dat trebuie să dispară aceste centrale. Dar trebuie să ai un minimun de confort. Asta nu înseamnă un lux”, a spus Alexandru Hazem Kansou, pentru Gandul.
Declarațiile lui Hazem Kansou vin în contextul în care Claudiu Crețu, director general al ELCEN (Electrocentrale București), a susținut public necesitatea unui sistem centralizat de termoficare. Crețu a explicat că Uniunea Europeană promovează viziunea unui aer mai curat în orașe, ceea ce implică utilizarea redusă a combustibililor și introducerea energiei regenerabile în sistemele centralizate.
„Sunt câțiva ani buni de când susțin public sistemul centralizat (sistemul de termoficare din București – n.r.). De ce? Pentru că am înțeles viziunea Uniunii Europene.
Cu alte cuvinte, intenția este bună: să avem în orașe un aer cât mai curat. Asta înseamnă ca încălzirea trebuie să se facă arzând cât mai puțin combustibil. În felul acesta, emisiile sunt scăzute, sau spre zero. În sistemul centralizat poți introduce și energie regenerabilă”, a declarat Claudiu Crețu.