Cele 54 de tancuri „Abrams”, achiziționate din Statele Unite, vor ajunge în dotarea Batalionului 284 din Galați
Primele tancuri de înaltă performanță cu care va fi înzestrată Armata Română sunt cele 54 de tancuri americane „Abrams M1A2”, în cea mai modernă versiune, „SEPv3”, care vor intra din 2026 în dotarea Batalionului 284 Tancuri din Galați.
Anul trecut, generalul Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, a prezentat planul României de a achiziționa pe termen lung aproximativ 300 de tancuri pentru a-și moderniza capacitățile militare prin înlocuirea tuturor tancurilor fabricate în perioada sovietică sau cu tehnologia acelor ani, aflate în prezent în dotările celor cinci batalioane de tancuri.
În cadrul programului „Tanc principal de luptă”, Ministerul Apărării Naționale a demarat în 2023 procedurile privind achiziția din Statele Unite a 54 de tancuri „Abrams”. La scurt timp a venit și răspunsul autorităților americane prin notificarea Congresului SUA, transmisă pe data de 9 noiembrie 2023, cu privire la vânzarea către România a 54 de tancuri de luptă „Abrams M1A2”, versiunea „SEPv3”, prin care vor fi achiziționate și 12 derivate pe sașiu de tanc, muniţie şi simulatoare pentru instruirea militarilor români.
Cele 54 de tancuri „Abrams” pe care România le-a cumpărat din Statele Unite prin procedura „G2G” (Guvern la Guvern) vor ajunge, în 2026, în dotarea Batalionului 284 „Cuza Vodă” din Galaţi.
„Există certitudinea contractului semnat pentru noile tancuri Abrams, care vor intra în dotarea Batalionului 284 Tancuri de la Galați”, a declarat la emisiunea „Jurnal Militar” de la Radio România Actualități generalul de brigadă Gabriel Turculeț, fost comandant al Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor” din Focşani, care coordonează şi unitatea militară din Galaţi.
Tancurile americane care vor ajunge la batalionul din Galați sunt tipul „Abrams M1A2”, în cea mai modernă versiune, „SEPv3”, aflată și în dotarea Armatei Statelor Unite.
Valoarea estimată a contractului este de aproximativ 1,07 miliarde de dolari, în concordanță cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României. Pentru siguranța aprovizionării, Ministerul Apărării va implica industria națională pentru furnizarea suportului logistic integrat.
Tancurile din perioada sovietică, înlocuite cu tancuri americane „Abrams”, tancuri coreene „K2 Black Panther” şi tancuri germane „Leopard”.
În prezent, cele cinci batalioane de tancuri din Armata Română au în dotare tancuri fabricate în perioada sovietică sau cu tehnologia acelor ani, respectiv trei batalioane de tancuri T-55, un batalion de tancuri modernizate TR-85 și un batalion de tancuri românești TR-85M1 „Bizonul”.
Începând de anul viitor, Ministerul Apărării intenționează să inițieze procedura de achiziție privind înlocuirea tehnicii de luptă pentru celelalte patru batalioane de tancuri, după ce la Batalionul 284 Tancuri din Galați vor ajunge cele 54 de tancuri „Abrams”.
„Avem speranțe că, începând de anul viitor vom demara procedurile pentru achiziția de tancuri de nouă generație pentru toate batalioanele de tancuri din Armata României”, a mai precizat generalul Turculeț.
În cadrul programului „Tanc principal de luptă”, Ministerul Apărării Naţionale are în plan înlocuirea tuturor blindatelor, ceea ce presupune achiziția a încă cel puţin 210 tancuri moderne. Generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armament, a declarat, anul trecut, că planurile vizează achiziția a circa 300 de tancuri de nouă generație.
Deocamdată, nu a fost luată o decizie cu privire la aceste achiziții dar se pare că în analiza decidenților se află, alături de tancul american „Abrams”, tancul coreean „K2 Black Panther” şi tancul german „Leopard”.
În luna mai, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă „Smârdan”, situat la 15 km de Galați, au avut loc trageri demonstrative cu tancul de luptă principal (MBT) K-2 „Black Panther”, dezvoltat de compania Hyundai Rotem, din Coreea de Sud.