Guvernul injectează fonduri în sportul de bază

Publicat: 08 aug. 2024, 07:02, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Guvernul injectează fonduri în sportul de bază

Cabinetul Ciolacu va adopta în ședința de azi un proiect de Ordonanță pentru completarea alin.(2) al art.71 din Legea nr.69/2000 a educaţiei fizice şi sportului. Această măsură este luată în plină desfășurare a Jocurilor Olimpice de la Paris. 

Într-o mișcare ce promite să revitalizeze sportul de copii și juniori din România, Guvernul a adoptat o nouă ordonanță de urgență. Aceasta are ca scop alocarea de fonduri publice către cluburile sportive private, cu o atenție specială îndreptată către dezvoltarea secțiilor de copii și juniori.

Ce aduce noua ordonanță?

  • Finanțare directă pentru cluburile private: Pentru prima dată, cluburile sportive private vor putea beneficia de finanțare directă din bugetul de stat pentru a-și dezvolta secțiile de copii și juniori.
  • Criterii clare de alocare: Distribuirea fondurilor se va face pe baza unei clasificări realizate de federațiile sportive naționale, în funcție de normele și criteriile specifice fiecărei ramuri de sport. Acest sistem vizează o alocare transparentă și eficientă a resurselor.
  • Promovarea sportivilor de performanță: Prin susținerea cluburilor de copii și juniori, se urmărește identificarea și promovarea tinerelor talente către loturile naționale.
  • Respectarea legislației UE: Toate măsurile de finanțare vor fi în conformitate cu legislația europeană privind ajutoarele de stat.

Schimbările preconizate, conform notei de fundamentare

Având în vedere faptul că Agenția Națională pentru Sport are ca obiective susținerea activității sportive la nivel de copii și juniori, asigurând parcursul coerent al sportivilor către înalta performanță, precum și promovarea de programe la nivel naţional pentru creşterea bazei de selecţie pentru sportul de performanţă şi a numărului sportivilor legitimaţi prin promovarea sportului de performanţă la nivel de copii şi juniori.

Susținerea activității sportive la nivel de copii și juniori oferă oportunitatea pentru descoperirea tinerelor talente care, integrate în sistemul competițional adecvat, contribuie direct la dezvoltarea fenomenului sportiv și la obținerea rezultatelor sportive semnificative pe plan național și internațional.

Identificarea cadrului legal aplicabil alocării de fonduri de la bugetul de stat pentru dezvoltarea sportului la categoria copii și juniori și modificarea acestuia prin crearea unui mecanism de sprijin financiar care să permită direcționarea de fonduri publice, potrivit unor criterii clare, predictibile și transparente, care să țină cont de normele și criteriile de selecție specifice fiecărei ramuri de sport, implementate de federațiile sportive naționale, prin care Guvernul să susțină activitatea grupelor de copii și juniori din cadrul secțiilor pe ramură de sport ale cluburilor sportive de drept privat, în vederea obținerii de performanțe sportive la nivel național și internațional.

În concluzie, adoptarea proiectului de act normativ conduce si oferă oportunitatea pentru descoperirea tinerelor talente care, integrate în sistemul competițional adecvat, contribuie direct la dezvoltarea fenomenului sportiv și obținerea rezultatelor sportive semnificative pe plan național și internațional.