Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în conferință de presă privind scandalul de la Spitalul „Sfântul Pantelimon”

Publicat: 08 aug. 2024, 11:09, de Vlad Stefan Orjan, în Sănătate , ? cititori
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în conferință de presă privind scandalul de la Spitalul „Sfântul Pantelimon”
11:29, 08 Aug. 2024

Alexandru Rafila: Nu cred că supoziția de mușamalizare este corectă

”Nu cred că supoziția de mușamalizare este corectă. Stabilirea dozei unui medicament este responsabilitatea medicului. Eu sunt microbiolog, iar în comisia Colegiului Medicilor au fost prezenți medici de specialitate. Colegiul este un organism independent. Nu am elemente care să mă facă să cred că acest lucru este real. Nu dau vina pe Colegiul Medicilor, dar fiecare trebuie să ne facem treaba în zona de competență.

Am discutat cu domnul Socea și acesta își va da demisia astăzi. Vom stabili o perioadă de tranziție pentru ca acest spital să fie administrat corespunzător. Cu siguranță, el va demisiona.”

11:18, 08 Aug. 2024

Alexandru Rafila: Trebuie să lăsăm justiția să-și facă treaba!

”Cele trei anchete au abordat teme diferite, fiecare instituție acționând în domeniul său de competență. Corpul de control a evaluat aspectele administrative, Colegiul Medicilor a verificat partea profesională, iar spitalul a efectuat propriile verificări. Toate aceste entități au emis rapoarte scrise, asumate, în care au concluzionat că nu au găsit nereguli în administrarea spitalului și în acordarea îngrijirilor medicale. În aceste condiții, nu puteam emite o altă opinie. Parchetul, însă, dispune de alte mijloace de anchetă, cum ar fi perchezițiile și ridicarea de documente. După ce am citit al doilea comunicat al parchetului, am constatat fapte grave care m-au afectat personal. Este esențial să lăsăm justiția să își facă treaba.”

11:14, 08 Aug. 2024

Alexandru Rafila: Blamare corpului medical nu este o atitudine pe care o încurajăm!

”Mă duc să discut cu medicii de la Sf. Pantelimon pentru a găsi o soluție. Blamarea corpului medical în corpore nu este o atitudine pe care să o încurajăm. Cine a greșit să plătească.”

11:11, 08 Aug. 2024

Alexandru Rafila: Unii pierd lupta cu boala pentru că au cazuri avansate!

”Medicii sunt cei care tratează pacienții, cei care salvează vieți, mai ales cei de ATI unde ajung cazurile cele mai grave. Din păcate, unii pierd lupta cu boala pentru că au cazuri avansate.”

11:07, 08 Aug. 2024

Alexandru Rafila: Am pus la dispoziție documentele! Continuă ancheta penală!

”Între timp, a continuat ancheta penală. Am pus la dispoziție toate documentele. Ieri, parchetul a emis un comunicat în care menționa un număr de patru cadre medicale care erau investigate. Am discutat cu managementul spitalului, era o situația care crea tensiune într-un spital important din București, iar dânșii au decis că vor demisiona. Directorul medical a făcut-o imediat, managerul urmează să o facă. Trebuie să asigurăm funcționarea spitalului. Demisia intră în vigoare în câteva zile.”

11:05, 08 Aug. 2024

Alexandru Rafila: Ancheta specializată a fost făcută de Colegiul Medicilor

”Ancheta specializată a fost făcută de Colegiul Medicilor. Raportul Colegiul Medicilor nu conținea elemente care să sugereze că acolo era o situație care să pună în pericol deliberat situația pacienților.”

11:02, 08 Aug. 2024

Alexandru Rafila: Corpul de control verifică chestiuni administrative

”Corpul de control al Ministerul Sănătății verifică chestiuni administrative. Ei au verificat dacă procedurile medicale sunt respectate, nu au constatat probleme. Dar partea medicală este evaluată de persoane specializate.”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut astăzi, la ora 11:00, o conferință de presă legată de scandalul fără precedent de la Spitalul „Sfântul Pantelimon”, unde două doctorițe de la secția ATI au fost reținute de procurori sub acuzația de omor calificat.

Potrivit procurorilor, cele două doctorițe sunt acuzate că au provocat intenționat decesul unui pacient de 54 de ani, în luna aprilie, prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină, o substanță esențială în terapie intensivă. Aceasta ar fi dus la scăderea tensiunii arteriale și instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului. În același dosar, o asistentă a fost reținută pentru mărturie mincinoasă.

Declarații ale ministrului Rafila:

Ministrul a explicat că, la începutul lunii aprilie, a fost sesizat despre situația de la Spitalul Pantelimon și a reacționat prompt, inițiind investigații în conformitate cu cadrul legal. Corpul de control al ministrului a verificat aspectele administrative și nu a constatat probleme de natură medicală.

Pe 11 aprilie, a fost solicitat un reprezentant al Colegiului Medicilor București, care a decis trimiterea unei echipe de specialiști pentru evaluare. Tot atunci, spitalul a făcut o sesizare la parchet.

„La situația care a debutat la începutul lunii aprilie, noi am reacționat imediat și am discutat toate activitățile permise de cadrul legal pentru a investiga,” a declarat ministrul Rafila.

În contextul anchetei, ministrul Sănătății a solicitat demisia managerului și a directorului medical al Spitalului „Sfântul Pantelimon”. La momentul declanșării anchetei, Rafila a declarat că nu crede că plângerile penale privind morțile suspecte sunt justificate, iar o comisie trimisă de minister la spital a concluzionat că „nu au fost constatate abateri de la protocoalele și procedurile terapeutice care să ridice suspiciunea unei presupuse culpe medicale”.

Procurorii au anunțat miercuri reținerea pentru 24 de ore a doi medici de la Spitalul Pantelimon din București sub acuzația de tentativă de omor și omor calificat, și a unei asistente pentru mărturie mincinoasă. Ancheta vizează acuzații grave conform cărora cele două doctorițe ar fi scăzut intenționat doza de noradrenalină a unui pacient în stare gravă, provocându-i decesul. Potrivit surselor G4Media, una dintre doctorițe ar fi susținut în fața procurorilor că există proceduri medicale care justifică scăderea dozei de noradrenalină, însă acestea nu ar exista în cazul în cauză.

Ministrul Rafila a subliniat că toate măsurile necesare pentru clarificarea situației au fost luate și că va continua să monitorizeze evoluția anchetei.