Alexandru Rafila ține cu dinții de funcția de ministru: Nu am de ce să demisionez!

Publicat: 08 aug. 2024, 11:56, de Vlad Stefan Orjan, în Sănătate , ? cititori
Alexandru Rafila ține cu dinții de funcția de ministru: Nu am de ce să demisionez!

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat joi, într-o conferință de presă referitoare la scandalul de la Spitalul „Sfântul Pantelimon”, că nu intenționează să demisioneze, subliniind că responsabilitatea în cazul acuzațiilor de omor premeditat nu îi aparține.

„Eu nu am de ce să-mi asum personal această situație. Acolo e vorba de o infracțiune care presupune omor premeditat. Într-o astfel de situație, nu cred în niciun fel că este responsabilitatea mea sau a Ministerului Sănătății pentru astfel de acuzații. Deci, din punctul ăsta de vedere, nu am de ce să demisionez. Noi avem foarte multe proiecte, reconstruim sistemul de sănătate, reformăm sistemul de sănătate. Așa că o chestiune care pune în dubiu, cum spuneți dumneavoastră, pentru că a creat foarte multă emoție, e o chestiune pe care o înțeleg. De asta am venit în fața dumneavoastră să explic, dar demisia pentru ceva pe care nu puteam în niciun fel să controlez și să influențez, pentru că nimeni nu poate interveni în decizia individuală a medicului (…) Nu cred că această problemă ține de Ministerul Sănătății și de politica Ministerului Sănătății,” a declarat Rafila.

Ministrul a precizat că declarațiile sale inițiale din luna aprilie, la începutul scandalului, s-au bazat pe concluziile specialiștilor, respectiv pe anchetele efectuate de Colegiul Medicilor București și comisia internă a spitalului, care au stabilit că nu există nicio suspiciune privind modul în care au fost tratați pacienții de la Secția ATI a Spitalului „Sfântul Pantelimon”.

„Corpul de control al ministrului a verificat partea administrativă, partea medicală a fost verificată de Colegiul Medicilor și comisia internă. Eu sunt ministrul sănătății. Eu nu puteam să am o altă opinie decât coincidentă cu aceste rezultate. Parchetul are alte mijloace de probațiune la dispoziție, pe care nimeni altcineva nu le are. Dar nici nu pot să mă antepronunț. Am citit comunicatul parchetului și sunt personal afectat de ce am citit. Dar trebuie să lăsăm justiția să-și facă treaba și să avem o decizie definitivă a instanței. Și sunt convins că și cei de la parchet vor avea o consultare cu specialiștii din domeniu,” a subliniat Rafila.

Ministrul a apărat corpul medical, accentuând rolul vital al medicilor, în special al celor de la ATI: „Medicii, în general, sunt cei care tratează pacienții, salvează vieți, mai ales cei de la ATI. Din păcate, unii pacienți pierd lupta. (…) Nu trebuie să blamăm în bloc acest corp profesional,” a concluzionat Rafila.

Conferința de presă a avut loc în contextul unui scandal de amploare la Spitalul „Sfântul Pantelimon”, unde doi medici sunt acuzați de omor premeditat, iar situația a stârnit o puternică emoție publică.

Citește și: Acuzații grave la adresa ministrului Alexandru Rafila: „Mi-a sedus nevasta și a lăsat-o gravidă!”