Cei mai noi eroi ai românilor

Publicat: 09 aug. 2024, 08:00, de Cristian Matache, în OPINII , ? cititori
Cei mai noi eroi ai românilor

Jocurile Olimpice ne pun pe tavă noi și noi exemple de viață, de atleți exemplari, care peste noapte devin eroii națiunii.

Știm că undeva în străfundurile unor arene mai de doamne ajută se muncește, se acumulează, se coace performanța. Publicul larg arareori are acces la aceste munci inacceptabile pentru mulți dintre noi. Jocurile Olimpice ne dau însă ocazia să îi cunoaștem și să ne atașăm de ei, chiar dacă unii au deja performanțe europene și mondiale. Dar cine are timp să le facă publice? Nu sunt știri care se citesc și care fac trafic.

Mihaela Cambei e ultima de pe lista noilor eroi ai noștri. Toți am văzut puterea dar și frumusețea ei. Iar în zilele următoare vom tot auzi povestea ei de viață, felul în care gândește și, cine știe, poate va da un imbold fetițelor să se apuce de ridicat greutăți.

Am plâns alături de fetele de la gimnastică și strigăm în continuare nedreptatea. Și ele au intrat la inimile noastre, mai ales că gimnastica, sportul nostru cu cele mai multe trofee la Jocurile Olimpice, a ieșit din mormânt și a început să miște. Sabrina Voinea și Ana Bărbosu sunt repere ale unui noi start.

Andrei Cornea și Marian Enache. Cine a urmărit canotajul în ultimii ani a aflat despre cei doi sportivi, și despre potențialul lor. Cine a urmărit JO până în dimineața de 2 august și-o fi zis că prezența în finală este apogeul lor, având în vedere că s-au calificat cu ultimul timp. Cursa a fost prăpăd pentru adversarii care aveau culoarele favorabile. Andrei și Marian au condus toată întrecerea, excepție făcând un moment din a doua parte când olandezii au trecut în față, și au terminat-o fără pic de respect pentru competitori. Victorie uriașă, neluată în calcul de nicio predicție din asta sofisticată, matematică, metafizică, cuantică…
David, Simona și Ancuța erau deja în panteon! Și au avut grijă să mărească tezaurul al României. De acum toate reflectoarele vor fi pe Mihaela, Sabrina, Ana, Andrei și Marian: cine sunt, de unde vin, ce e cu ei prin lumea apelor, bârnelor, paralelelor sau a greutăților, ce vor ei de la lume, cum arată umanitatea din punctul lor de vedere etc. Iar noi vom avea câteva modele de viață din care ne vom inspira de acum înainte.