Efecte neaşteptate ale schimbărilor climatice: Dispar celebrele vinuri Tokaj?

Publicat: 08 aug. 2024, 17:54, de Ady Ivașcu, în Internațional , ? cititori
Efecte neaşteptate ale schimbărilor climatice: Dispar celebrele vinuri Tokaj?

Schimbările climatice au un impact sever asupra celebrelor vinuri maghiare, iar creşterea temperaturilor ar putea face ca Ungaria să nu mai poată produce vinuri albe de calitate, inclusiv renumitul Tokaj, avertizează oamenii de ştiinţă.

Recorduri de temperatură în iulie, recoltarea strugurilor a început din august

Iulie 2024 a fost cea mai caldă lună iulie înregistrată în Ungaria din 1901 şi până în prezent, potrivit unui raport al Serviciului Naţional de Meteorologie, ceea ce i-a forţat pe unii producători de vin să înceapă recoltarea strugurilor chiar din august, cu o lună mai devreme decât de obicei, scrie Reuters.

„Nu-mi amintesc să fi recoltat vreodată atât de devreme acet soi de struguri. Suntem cu cel puţin o lună mai devreme”, susţine Laszlo Kerek, un veteran al creşterii strugurilor în Balatonlelle, la sud de Lacul Balaton, în vestul Ungariei.

Kerek, care recoltează manual strugurii cu familia sa, la începutul lui august, spune că această recoltare timpurie este cauzată exclusiv de schimbările climatice.

Regiunile maghiare producătoare de vinuri s-au confruntat cu o creştere semnificativă a temperaturilor, iar tendinţa va continua, astfel încât clima din Ungaria nu va mai fi ideală pentru vinurile albe, a explicat Peter Szabo, cercetător specializat pe climă la Universitatea Eotvos Lorand.

El a sugerat că producătorii de vinuri din Ungaria, din care două treimi produc struguri pentru vinurile albe, ar trebui să se adapteze şi să se concentreze pe vinurile roşii, mai potrivite temperaturilor ridicate.

„Pare că am fi în zona mediteraneeană … această schimbare ar putea să nu fie neapărat o veste proastă pentru producătorii maghiari de vinuri, dar trebuie să ne adaptăm”, a apreciat Peter Varga, proprietarul Varga Winery în Badacsonyors, lângă Lacul Balaton.

La via sa, de unde vinde anual 15 milioane de sticle de vin, implementează deja strategii pentru minimaliza expunerea directă la soare a viţei de vie şi urmează să fie plantate noi soiuri pe pantele orientate spre est, nu spre sud.

Producătorii de vinuri din regiunea Tokaj sunt, de asemenea, îngrijoraţi de verile tot mai fiebinţi. Dimineţile reci şi umede din octombrie sunt vitale pentru creşterea viţei de vie, a explicat Andras Kanczler, de la crama Basilicus.

Totuşi, a adăugat el, riscul vremii imprevizibile din toamnă poate fi redus dacă strugurii se coc mai târziu.